Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/atal-i-rekordstor-svensk-knarkharva/

Sverige

Åtal i rekordstor svensk knarkhärva

01:02. På onsdagen väcktes åtal mot en man från Lund, som misstänks ha varit hjärnan bakom en stor marknadsplats för droger på en anonymiserad del av internet.

På onsdagen väcktes åtal mot en man från Lund, som misstänks ha varit hjärnan bakom en stor marknadsplats för droger på darknet, en anonymiserad del av internet. Hundratusentals drogköp för motsvarande 377 miljoner kronor ska ha genomförts via sajten. Mannen nekar till anklagelserna. 

Mannen som står huvudåtalad ska ha varit administratör för flera sajter på darknet, den dolda och krypterade delen av internet, där droghandel ska ha bedrivits, bland annat en marknadsplats med namnet Flugsvamp 2.0. Hans och hans medåtalades verksamhet har kallats ”ett Tradera för droger”.

Enligt åtalet ska mannen, som förnekar brott, ha administrerat Flugsvamp 2.0 mellan 2015 och 2018. Totalt 377 miljoner kronor ska ha ha omsatts på sajten, varav den 27-åriga mannen ska ha tjänat drygt 11 miljoner på sajtens verksamhet. Han åtalas också för att ha anskaffat samt överlåtit knappt sex kilo cannabis vid åtminstone 915 tillfällen på flera internetsajter.

”Brottet är att bedöma som grovt då hanteringen av narkotika avsett ett stort antal överlåtelser, utgjort ett led i en verksamhet som har bedrivits i större omfattning och under längre tid, samt varit av särskilt farlig art”, står det i stämningsansökan.

Mannen greps vid ett tillslag i Lund i september 2018 och har suttit frihetsberövad sedan dess. Enligt polisen började darknetsajten snabbt fungera sämre efter gripandet, kommunikation från den anonyma administratören upphörde och leverantörer av serverdrift slutade få betalt, vilket utredarna menar stärker misstankarna.

Björn Eriksson, kriminalinspektör NOA, Annika Wennerström, kammaråklagare, och Tove Kullberg, kammaråklagare, under en pressträff i polishuset i Stockholm.
Björn Eriksson, kriminalinspektör NOA, Annika Wennerström, kammaråklagare, och Tove Kullberg, kammaråklagare, under en pressträff i polishuset i Stockholm. Foto: Ali Lorestani / TT

Åklagaren yrkar att 27-åringen ska betala tillbaka 1.814 bitcoin till den svenska staten, en summa som motsvarar drygt 170 miljoner svenska kronor. 

Samtidigt åtalas fyra andra personer i den huvudåtalades bekantskapskrets för narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och penninghäleri.

– Bevisningen är i väldigt hög grad digital. Det har inte varit fråga om någon ordinär narkotikabrottsutredning, säger Tove Kullberg, kammaråklagare, under en presskonferens på onsdagen.

Den misstänkte huvudmannen pekas i utredningen ut som ensamt ansvarig. 

– Som jag ser på utredningen så är det frågan om en enskild individ som har agerat i den här utsträckningen och vi har inte kunnat se några kopplingar till organiserad brottslighet, säger Tove Kullberg.

Kriminalinspektör Björn Eriksson från polisens Nationella operativa avdelning Noa och nationellt it-brottscentrum säger: 

– Utredningen har ställts mot flera krypterade enheter och krypterad information.

– I stort sett alla köpare och säljare var svenskar. Leveranser skickades via vanlig post, säger Eriksson.

Polisen har i sitt utredningsarbete fått utländsk hjälp med bland annat spårning av bitcoin, berättar Björn Eriksson för DN. Ett stort tillslag gjordes mot en illegal serverhall i en bunker i Tyskland i september 2019.

– De flesta av de servrar som drev Flugsvamp 2.0 fanns i Tyskland. Så det har skett ett samarbete med tysk polis, både för att få ut information från de här servrarna och för att ge info till tyskarna inför deras tillslag mor bunkern.

Läs mer: Svensk polis bekräftar delaktighet i internationellt darknet-tillslag

Har ni överlistat tekniska system i utredningen?

– Stora delar av bevisningen ligger i bitcoinspårning. Vi ser hur han har flyttat pengar. Men vi har också teknisk bevisning i form av kopplingar mellan servrar och den misstänkte, säger Eriksson.

Enligt polisen väntar fler tillslag, när köpare och säljare som har identifierats via sajten spåras. Minst ett tillslag ska ske redan på onsdagen, uppger polisen.

Den misstänkte huvudmannens advokat Thomas Bodström säger att hans klient förnekar brott och kallar utredningen ”ett polisiärt luftslott”. Enligt honom har mannen inte haft med sajten att göra. 

– Han kommer kunna visa att det är omöjligt att en person kan ha gjort det som polis och åklagare tror. För det andra kommer han kunna visa att han har hållit på med helt andra saker, nämligen valutahandel med bitcoin.

Förnekar han helt samröre med sajten?

– Han har inte haft det, men han kan ha affärer med folk som har haft det. Det känner han inte till, säger Thomas Bodström.

Rättegången börjar den 2 mars och väntas pågå i 40 dagar.