Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Åtal mot Thomas Quick läggs ned

Thomas Quick.
Thomas Quick.
Åtalet mot Thomas Quick i ärendet om mordet på en nioårig norsk flicka läggs ner, beslutar åklagaren.

I september förra året beviljade Svea hovrätt Thomas Quick resning i mordet på nioåriga Therese.

Den förra domen grundades på Quicks egna uppgifter och stödbevisning saknades enligt hovrättens mening helt.

Quick tog 2008 tillbaka samtliga erkännanden om åtta mord. Han friades förra våren från mordet på en ung israel i Hedemoratrakten 1988.

Bevisvärdet av Bergwall/Quicks tidigare erkännande angående Therese Johannessen och uppgifterna om de aktuella platserna är begränsat, skriver Sohlberg i sitt beslut.

Det som väckt mest uppseende när Theresemordet utretts på nytt efter resningsbeslutet är att det som experterna i den förra rättegången kallade brända benbitar från en ung person i flickans ålder i själva verket inte var människorester.

En undersökning av sammanlagt tolv forskare på Statens Kriminaltekniska Laboratorium visade att det i stället var bitar av trä, lim och syntetmaterial.

Förre överåklagaren Christer van der Kwast som drev målen mot Quick anser att Åklagarmyndighetens hantering av Therese-målet är oprofessionell och att Riksåklagaren (RÅ) är ytterst ansvarig för detta.

– Hovrätten beviljade resning i målet eftersom man ansåg att ansvarsfrågan borde prövas på nytt i Falu tingsrätt. Dagens bedömning av bevisläget leder nu till att en välmotiverad tingsrättsdom i ett mycket uppmärksammat och omstritt mål inte får den domstolsprövning som förutsätts av hovrätten, säger van der Kwast till TT.

Han är kritisk mot att Riksåklagaren har valt att inte ingripa.

– Den norske Riksadvokaten har skäl att ställa sig frågande till det obefintliga svenska intresset för att få en fullödig domstolsprövning i en av de största brottsutredningar som förekommit i Norge under efterkrigstiden.

Therese Johannessens mor uttryckte på tisdagen stor lättnad efter beskedet. Nu vill hon hitta den verklige mördaren.

– Vi är mycket lättade. Vi har väntat på detta och utgått i från att han skulle bli frikänd. De har ingenting på honom. Nu kommer nästa strid. Jag hoppas på att hitta den som rövade bort Therese och att finna henne, säger Inger-Lise Johannessen till nyhetswebbplatsen abcnyheter.no.

Modern tänker också kämpa för att polisen i Drammen ska ta upp saken igen. Det är bråttom, om två år preskriberas brottet.

– Jag och min advokat kommer att jobba vidare med det vi har. Vi får se vad vi kan få fram, säger Johannessen.

Fakta: Sluten vård sedan 1991

Thomas Quick/Sture Bergwall har suttit dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan 1991.

Dessa sju mord har Quick dömts för:

Charles Zelmanovits, Piteå 1976

Johan Asplund, Sundsvall 1980

Trine Jensen, Oslo 1981

Holländska makarna Stegehuis, Appojaure 1984

Gry Storvik, Oslo 1985

Therese Johannesen, Drammen i Norge 1988

Förra året friades Quick från mordet på Yenon Levi i Rörshyttan 1988 sedan åklagare lagt ned åtalet. I höstas beviljades resning även i mordet på Therese Johannesen och åklagaren har nu alltså beslutat att lägga ned åtalet. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.