Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/atal-vacks-mot-medlemmar-i-fore-detta-knutby-filadelfiaforsamling/

Sverige

Åtal väcks mot medlemmar i före detta Knutby Filadelfiaförsamling

01:00. Tre personer med koppling till den före detta Knutbyförsamlingen åtalas för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroende ställning.

Åtal väcks mot tre före detta medlemmar i Knutbyförsamlingen, det meddelar åklagarmyndigheten. 

Elisabeth Massi Fritz företräder flera av målsäganden. 

”Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid”, skriver advokaten i ett sms till DN. 

Rätta artikel

Tre före detta medlemmar i Knutby Filadelfiaförsamling åtalas, bland annat för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Enligt handling från tingsrätten rör det sig om sex målsäganden. 

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder flera av dem i målet, och uppger för DN att det handlar om brott som ska ha pågått under en längre tid. 

”Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsägande som farit väldigt illa psykiskt”, skriver hon i ett sms till DN. 

I september 2017 fick polisen in tre anmälningar med koppling till Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Det handlade då om två fall av misshandel och ett om sexuellt utnyttjande. Ärendet inkom till tingsrätten i november 2017. 

De flesta brotten ska ha skett i Knutby eller inom kommunen. Men ett av brotten ska ha inträffat i Kanada. 

Advokat Bengt-Göran Hugoson, som försvarar en av de misstänkta, har inga kommentarer alls för närvarande. Han säger att han avvaktar morgondagen för att se vem eller vilka som blir åtalade för vad.

Knutbyfallet 2004 väckte stor uppmärksamhet. Morddramat inom Knutbyförsamling fick sin början natten mot den 10 januari när pastorn Helge Fossmos fru sköts ihjäl med flera skott när hon låg och sov i sängen. Kort därefter sköts även en 30-årig man i sin bostad i närheten av pastorshemmet.

Polisavspärrningar utanför Helge Fossmos hus under vallningen av Uppsala tingsrätt i Knutby 2004. Foto: Jessica Gow/TT

Under utredningens gång framkom att skytten var en 26-årig barnflicka i Fossmo-familjen, som haft en sexuell relation med pastorn. Barnflickan erkände gärningarna. Pastorn anhölls misstänkt för mord och mordförsök, och samtidigt anhölls hustrun till den skottskadade mannen för stämpling till mord. Hustrun släpptes senare och åtalades inte.

Pastorn dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för samma brott. Pastorn stod också åtalad för mordet på sin första hustru, som hittats död i badkaret 1999, men friades från de misstankarna. Barnflickan släpptes på fri fot 2011, då hon inte längre ansågs lida av en allvarlig psykisk störning. Helge Fossmo sitter fortfarande fängslad. 

Under åren sedan Knutby-rättegången har församlingen minskat stadigt, och lades till slut ner 2018, efter 97 år. 

Läs mer: Knutbydramat – dag för dag

Läs mer: Knutby tio år efter morddramat