Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/atalade-ambassadoren-direktiv-fran-ud-har-ibland-inte-funnits-alls/

Sverige

Åtalade ambassadören: ”Direktiv från UD har ibland inte funnits alls”

Den åtalade ambassadör Anna Lindstedt utanför rättsalen i Stockholms tingsrätt.
Den åtalade ambassadör Anna Lindstedt utanför rättsalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ambassadör Anna Lindstedt står inför rätta för att förhandlat på egen hand med Kina. Men i sin första intervju om målet säger hon till DN att direktiven från utrikesdepartementet varierat och ”ibland inte funnits alls”.

– Jag har inte fått kritik för min hantering av ärendet, tvärtom har jag flera gånger tackats, säger hon.

Rättegången i Stockholms tingsrätt mot Anna Lindstedt gäller hur hon agerat för att försöka få loss den i Kina fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

På måndagen vittnade en trio av Anna Lindstedts höga chefer vid UD i Stockholm – men allt skedde bakom stängda dörrar på grund av utrikessekretess.

Vid rättegångens andra dag sade Anna Lindstedt att hon med 30 år som lojal diplomat upplevde det som ”Kafka-likt att stå åtalad för brott mot rikets säkerhet”. 

– Jag är åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt och har inte förhandlat. Än mindre med främmande makt. Däremot har jag ansträngt mig för att en svensk medborgare skulle friges. Det känns mycket märkligt att under sådana premisser vara åtalad för brott mot Sverige, säger Anna Lindstedt till DN.

Det är första gången hon uttalar sig utanför rätten om målet. DN-intervjun har skett via mejlväxling utan möjlighet att ställa följdfrågor. 

Åtalet går ut på att Lindstedt som Sveriges ambassadör i Kina agerat i strid med svensk utrikespolitik. Hon ”agerade utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet enligt de särskilda instruktioner och uppdrag hon fått av Regeringskansliet/Utrikesdepartementet”.

En central fråga är därmed vilka instruktioner som fanns från UD i Stockholm till ambassaden i Peking.

Fanns det klara direktiv?

– Hanteringen av ärendet har förändrats eftersom Gui Minhais belägenhet har förändrats. Direktiven har därför ibland varit konkreta och ibland inte funnits alls, svarar Anna Lindstedt. Men hon säger också:

– Ambassaden och utrikesdepartementet i Stockholm har haft en fungerande dialog och den har varit just en dialog, där idéer bollats fram och tillbaka.

Orsaken till rättegången är det möte som hölls på hotell Sheraton i Stockholm den 24-25 januari 2019. Där möttes Lindstedt, den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui, den kinesiske affärsmännen Kevin Lui och dennes assistent John Mewella. 

Anna Lindstedt tog initiativ till mötet, men det spårade ur. När Angela Gui efteråt underrättade UD i Stockholm om mötet så inleddes Säkerhetspolisens förundersökning mot Lindstedt.

– Det viktiga i rättegången är att mina intentioner med mötet inte avvikit från några direktiv, säger Anna Lindstedt som på frågan om hon kunde gjort något annorlunda svarar:

– Uppdraget har omfattat att diskutera saken i officiella kanaler, men också att ta alla tillfällen till informell påverkan, till exempel via näringslivskontakter som i sin tur kunnat utnyttja sitt inflytande. Där ligger min avsikt med det aktuella mötet.

Men i Säpos förundersökning säger UD:s dåvarande högsta tjänsteman kabinettssekreterare Annika Söder att Lindstedt blev alltför känslomässigt engagerad och grät när hon talade med den fängslades dotter Angela Gui: ”Det var inte professionellt ”. Därför ville UD redan i maj 2018 flytta på Lindstedt. 

– Det här missförståndet skulle säkert ha kunnat redas ut om jag fått tillfälle att beskriva min bild. Annika Söder har tyvärr inte frågat efter den, säger Anna Lindstedt.

Den kritik som Söder för fram i förhöret, hur ser du på den?

– Jag vill inte kommentera den mer än att den lämnas från felaktiga utgångspunkter. 

Du sade i rätten att denna kritik inte framfördes till dig. Kan du utveckla det?

– Jag har inte fått kritik för min hantering av ärendet, tvärtom har jag flera gånger tackats för mina och ambassadens initiativ.

– Som jag nämnt under rättegången har jag sett ett värde i att hålla Angela Gui informerad så långt det varit möjligt. Vi får annars ofta kritik av anhöriga just för att informationen är för bristfällig, svarar Anna Lindstedt.

Angela Gui vittnade om att hon på Sheraton blev utpressad av John Mewella. Hon kände sig då sviken av Anna Lindstedt som satt intill henne i soffan. 

– Bekymret med det aktuella mötet är att det slutade i en krock mellan två personligheter. Jag hade förväntat mig ett konstruktivt idébollande, men det slutade tyvärr på ett annat sätt, säger Anna Lindstedt. 

Det var uppenbarligen inte lätt att tjänstgöra i Peking för Anna Lindstedt. Inför bytet till en ny tjänst som Agenda 2030-ambassadör skrev hon i ett mejl till UD i januari 2019 om ”dessa Golgatavandringar”. 

Vad menade du med Golgatavandringar?

– Mitt uppdrag i Peking var både roligt och inspirerande. Men det var också mödosamt och det var det jag försökte beskriva.

Ämnen i artikeln

UD
Kina
Gui Minhai
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt