Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Återvändande terrorkrigare utreds av Säpo

Flera förundersökningar bedrivs nu mot svenskar som kommit tillbaka till Sverige efter att ha krigat för terrorgrupper i Syrien. Det uppger Säpo för Svenska Dagbladet på nätet.

Resandet till krigshärdarna i Somalia och Afghanistan har helt upphört sedan två år tillbaka, uppger Säpos operative chef Anders Kassman för tidningen. Däremot visar senast bekräftade uppgifter att 110 svenskar sedan 2012 rest till Syrien för att där ansluta sig till terrorrörelser som exempelvis Islamiska staten.

Säpo får dock dagligen uppdatera sina uppgifter då utvecklingen är ”explosionsartad”. Mellan 25 och 30 personer har dött i strid, medan runt 40 är bekräftat tillbaka i Sverige.

– Vi har ett växande problem som vi måste hantera med förnuft utan att skapa panik. Det är ett besvärande läge vi kommer att få leva med länge, säger Anders Kassman till tidningen.

Han säger att det ”självklart” är så att förundersökningar om brott nu bedrivs, kopplade till återkommande krigare. Ett antal av dem har kunnat läggas ner.

– Det handlar lika mycket om att kunna avfärda en misstanke, säger Anders Kassman om utredningsarbetet.

Ingen person har kunnat pekas ut för att ha haft konkret avsikt att begå terrorbrott i Sverige. Säpo arbetar samtidigt med att söka övertala personer med planer på att resa till krigszoner att avstå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.