Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/atervandare-far-vanta-i-mpnader-pa-ersattning-fran-f-kassan/

Sverige

Återvändare får vänta i månader på ersättning från F-kassan

Försäkringskassan dras med långa handläggningstider. Foto: Claus Gertsen/TT

Trots fler anställda och skarp kritik från justitieombudsmannen fortsätter Försäkringskassan att dras med långa handläggningstider. 

Allra värst är det på avdelningen som utreder rätten till sociala försäkringar.

– Jag fick höra ”tyvärr det är 55.000 ansökningar före och nio månaders väntetid, säger småbarnsmamman Emma Lindh.

Viviana Canoilas
Rätta artikel

Tillsammans med sin man och deras två barn, två och fyra år, flyttade Emma Lindh tillbaka till Skellefteå efter tio år på Irland.

– Det första vi gjorde var att skriva in oss hos Skatteverket och Försäkringskassan för att kunna ta del av exempelvis barnbidrag och föräldrapennig och även sjukpenning om det skulle bli aktuellt. 

I oktober var alla handlingar och intyg hos Försäkringskassan och utredningen kunde sätta igång, trodde paret. Men när Emma Lindh inte hörde något från myndigheten på två månader ringde hon till Försäkringskassan. 

– Då fick jag svaret: Tyvärr det är 55.000 ansökningar före och nio månaders väntetid. 

Läs mer: Svidande kritik mot regeringens ryckiga styrning av Försäkringskassan

Hon frågade om de kunde prioritera hennes ärende, vilket Försäkringskassan sa att de kunde utreda. Men två månader senare har Emma Lindh ännu inte fått något besked om hennes ärende ska prioriteras. 

Hur påverkar handläggningstiden din ekonomiska situation? 

– Jag har en tillfällig anställning som vikarie och den är inte bra betald. Min sambo är irländare och går på SFI. Han har ett extrajobb, men det är på åtta timmar per vecka, säger Emma Lindh och fortsätter: 

– Så det är ganska tajt ekonomiskt. Varken jag eller min man kan till exempel ta ut någon föräldrapenning om förskolan har stängt på grund av planeringsdag eller planera in föräldraledighet.

Hon säger dock att en tröst är att de kommer få pengar retroaktivt så fort de beviljas försäkringstillhörighet. 

– Men nio månaders väntetid är bedrövligt och vi behöver pengarna nu. 

Tyvärr det är 55.000 ansökningar före och nio månaders väntetid.

Emma Lindh om svaret hon fick av Försäkringskassan. 

I Sverige måste du ha försäkringstillhörighet för att kunna ta del av olika sociala försäkringar som barn- och bostadsbidrag, sjuk- eller föräldrapenning. Det är något alla som flyttar till Sverige måste ansöka om - även om du tidigare har bott i landet eller är svensk medborgare. 

Försäkringskassans verksamhetsområde försäkringstillhörighet har vid flera tillfällen under två års tid kritiserats av justitieombudsmannen, JO, för sina långa handläggningstider. I oktober satte JO ner foten och riktade skarp kritik mot myndigheten då en mamma, som flyttat från England till Sverige, fått vänta i nästan ett år på besked om hennes barn har rätt till barnbidrag. 

Läs mer: Strandhäll: Kritiken är rättmätig  

Efter kritiken i oktober har anmälningarna mot myndigheten fortsatt komma in till JO, som anser att ingen förbättring har skett. Under 2018 har Försäkringskassan anmälts ett 50-gånger. 

– Vi har haft en massa nya anmälningar men vi ber inte kassan utreda alla utan hänvisar till tidigare utredningar i beslutet till anmälaren. Hittills är det 36 stycken som vi har skrivit av sedan beslutet i oktober, säger Anneli Svensson, byråchef på JO.  

I flera anmälningar, som DN har tagit del av, står det att anmälaren har fått höra att utredningstiden kan ta ett halvår eller längre. I en del fall hänvisar Försäkringskassan till socialen där de kan ansöka om försörjningsstöd under utredningstiden.

Försäkringskassans förklaring har hela tiden varit hög arbetsbelastning, något som JO inte har sett som en rimlig förklaring.

Samtidigt har myndigheten anställt 112 nya personer under perioden september 2017 och augusti 2018 till avdelningen försäkringstillhörighet. I dag finns totalt 221 anställda som arbetar med handläggning på området.

– Vi har 50 nya utredare i utbildning och det pågår rekrytering av cirka 40 nya utredare, säger Elisabeth Rydberg, verksamhetsutvecklare på den aktuella avdelningen. 

Varför har ni fortfarande långa handläggningstider? 

– Det är en kombination av flera ärenden som vi måste utreda om personer ska vara försäkrad i Sverige, säger Elisabeth Rydberg och fortsätter: 

– En annan faktor är att vi på hösten 2017 började göra mer omfattande utredningar inom området försäkringstillhörighet, vi utreder bland annat barn, vilket vi inte gjort tidigare. Men vi är inte alls nöjda med att det går så långsamt och vi beklagar att det är så.

Läs mer: ”Försäkringskassan om fallet Staffan: ”Kan vara svårt att förstå”  

I dag finns närmare 65.000 ärenden hos försäkringstillhörighet, varav cirka 37.000 ärenden berör personer som kommit till Sverige och ska vara försäkrade. 

Har ni någon prognos på när ni ska ha kommit ikapp? 

– Tyvärr har jag inte någon, mer än att vi arbetar med att det ska bli bättre, säger Elisabeth Rydberg. 

Småbarnspappan Richard Raikko och hans fru delar en liknande berättelse som Emma Lindh. Paret och deras två barn flyttade tillbaka till Sverige i oktober efter sex år i England. 

– Vi båda är svenska medborgare, har bott i Sverige i 40 år innan vi flyttade. När vi ansöker om rätt att ta del av föräldrapenning och barnbidrag får vi inte höra någonting. Vi har ingen handläggare, man har inte ens börjat titta på våra papper, säger Richard Raikko. 

Min fru som är hemma med den yngsta kan inte ta ut föräldrapenning

Richard Raikko om vad den långa handläggningstiden innebär för familjen

Till en början levde familjen på lånade pengar för att få vardagen att gå runt eftersom Richard Raikko saknade jobb.

– Vi har en viss försörjningsbörda eftersom vi har två småbarn (två månader och sex år). I dag har jag jobb sedan en månad tillbaka. Men min fru som är hemma med den yngsta kan inte ta ut föräldrapenning, nu har hon börjat studera och får studiemedel. Men det räcker inte någonstans.

Det är dock inte bara området försäkringstillhörighet som dras med långa handläggningstider. Även avdelningen som utreder ersättning för vård utomlands har kritiserats för sina långa handläggningstider. 

– Där har man också stora problem. Det står i lagen att det inte ska ta mer än 90 dagar att handlägga ett sådant ärende och det lyckas inte Försäkringskassan hålla sig till, säger Anneli Svensson. 

Läs mer: Enklare att anmäla vab nästa år – men fler kontroller