Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/atta-ars-fangelse-yrkas-for-attacken-mot-synagogan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åtta års fängelse yrkas för attacken mot synagogan

Foto: Nora Lorek/ TT

GÖTEBORG. Åklagarna yrkar på åtta års fängelse och utvisning för de tre unga män som misstänks för brandattentatet mot synagogan i Göteborg. Utöver grov mordbrand vill åklagare Stina Lundqvist också att männen fälls för hatbrott.

Rättegången kring den uppmärksammade brandattacken mot judiska församlingens lokaler i centrala Göteborg den 9 december i fjol är inne i sitt slutskede. I sin slutplädering slog åklagare Stina Lundqvist fast att det inte råder något tvivel om att de tre unga männen varit på plats och att de tillsammans planerat och utfört attacken.

De sex molotovcocktails som männen misstänks för att ha kastat mot två bilar som stod parkerade utanför byggnaden slocknade snabbt. Ändå anser åklagaren att männen i första hand ska fällas för grov mordbrand. Hon medgav att det kan ses som ett missvisande begrepp.

– Men den som anlägger en eld vet ju inte hur den ska utvecklas, sade Lundqvist och jämförde med diskotekbranden vid Backaplan i Göteborg 1998, där 63 personer omkom och över 200 skadades.

Läs mer: Den judiska församlingen kärleksbombas efter attacken 

Rättegången i Göteborgs tingsrätt har kommit att handla om risken för att elden från de flaskor med bensin som männen ska ha kastat riskerade att sprida sig till bilarna och till intilliggande byggnader. En utredning från räddningstjänsten pekar på att spridningsrisken är svår att bedöma, men att det inte kan uteslutas att en brand i en av de parkerade bilarna kunnat få fönster i byggnaden att spricka och att den i så fall hade kunnat fatta eld.

I den intilliggande synagogan befann sig ett 40-tal ungdomar från den judiska församlingen på fest.

Försvaret har låtit göra en egen utredning, som med matematiska resonemang visar att det inte fanns risk för att branden skulle sprida sig till byggnader, bara till den ena av bilarna.

– Det här målet handlar framför allt om hur rätten ser på spridningsrisken, sade Lundqvist, som tagit höjd för att rätten ska gå på försvarets linje.

Därför har hon under rättegången utöver grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand lagt till ett yrkande om olaga hot och grov skadegörelse.

– Oavsett vad rätten kommer fram till anser vi inte att något annat än fängelse kan komma i fråga, sade Lundqvist, som menar att det grova brottet också gör att de tre männen, alla utländska medborgare från Mellanöstern, ska utvisas.

Läs mer: Kraftiga reaktioner efter attacken mot synagogan: ”Vidrigt” 

Grov mordbrand kan ge sex års fängelse. Åklagarna vill också att männen döms till två års fängelse för hatbrott. Lundqvists kollega, Johan Udén, sade att hatbrottsmotivet ofta är svårt att bevisa, men inte i det här fallet. Han hävdade att den amerikanske presidenten Donald Trumps besked att USA flyttar sin ambassad till Jerusalem varit motivet för brandattacken tre dagar senare. Han menar att männens aktivitet på nätet styrker detta påstående.

– Synagogan är symbolen för judendomen i Göteborg. Den här attacken har gjorts för att kränka personer i judiska församlingen, sade Udén.

Männen nekar till brott, men bevisningen för att de varit på platsen är stark i form av en borttappad mobiltelefon och fingeravtryck på en plastpåse. Advokat Sina Safashad, som försvarar den äldste av männen, menar att rätten bör ta hänsyn till den brandutredning som han låtit göra.

– Det är inte sannolikt att branden skulle ha kunna sprida sig såsom åklagarna hävdar, sade Safashad och menade att grov mordbrand därmed inte kan komma ifråga.

Han menade att om rätten anser att männen varit på platsen på sin höjd kan handla om skadegörelse och några månaders fängelse och att hans klient inte bör utvisas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.