Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åtta av tio åldersbedömda anses vara över 18 år

Drygt åtta av tio ensamkommande som åldersbedömts tros vara över 18 år. Det visar färsk statistik från Rättsmedicinalverket över åldersbedömningar som Migrationsverket vill ha prövat. Hittills har drygt 4.000 fall genomförts. Men metoden är ifrågasatt. 

 

Sedan i våras kan Migrationsverket erbjuda alla asylsökande som inte kan styrka sin ålder genom identitetshandlingar en åldersbedömning hos Rättsmedicinalverket. Det är frivilligt för den asylsökande att göra testet.

Hittills har Rättsmedicinalverket fått in 7.898 beställningar från Migrationsverket av ensamkommande. Av dem hade 4.107 ärenden genomförts mellan mitten av mars och fram till den 31 augusti. I 83 procent av fallen bedömer Rättsmedicinalverket att den undersökta är 18 år eller äldre (93 asylsökande av kvinnligt kön och 3.322 av manligt kön).

– Det visar att en väldigt hög andel av de som inte kunnat göra sin ålder sannolikt är över 18 år, säger Elias Palm, rättsläkare och avdelningschef på Rättsmedicinalverket.

Åldersbedömningarna har fått kritik för att de inte anses vara helt tillförlitliga. Men enligt Elias Palm är tillförlitligheten hög och bygger på tre faktorer. Den asylsökande genomgår två undersökningar, en röntgenundersökning av visdomständerna och en magnetkameraundersökning av knäleden.

Dessutom väger man in socioekonomiska faktorer eftersom en uppväxt med sämre levnadsvillkor gör att en individ mognar långsammare på gruppnivå.

– Det är den återkommande frågan. Men säkerheten ligger i flera led och vi har valt en metod som egentligen avspeglar en mognadsfas man går igenom i 20-årsåldern för att omhänderta normalspridningen: Några mognar tidigare och några senare, säger Elias Palm.

Läs mer: Medicinska ålderstester får allt mer kritik från läkare

Läs mer: Röntgen visar olika åldrar – ändå bestäms de som vuxna

 Samtidigt finns det en felmarginal, framförallt om personen ligger nära 18-årsåldern.

– Vid en osäkerhet bedömer man till fördel för den asylsökande. Vi vågar aldrig slå fast en ålder utan resultatet är en bedömning om personen är över eller under 18 år, säger Elias Palm.

I 621 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att personen är under 18 år (9 asylsökande av kvinnligt kön och 612 asylsökande av manligt kön). För 27 personer har det inte gått att bestämma någon ålder, bland annat eftersom visdomständer har saknats (endast asylsökande av manligt kön).

Kostnaden för varje undersökning är cirka 4.000 kronor. 2015 ansökte över 35.000 ensamkommande under 18 år om asyl i Sverige. Förra året uppgick siffran till drygt 2.200. Hittills i år har cirka 900 barn sökt asyl. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.