Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Åtta tolkar: Hotbilden mot oss har inte utretts

Foto: Magnus Hallgren

Försvarsmakten påstår att de utrett säkerhetsrisken för alla tolkar som arbetat för Sverige i Afghanistan. Men nu säger åtta tolkar att det inte stämmer. Trots det vägrar Försvarsmakten att undersöka deras fall.

Flera tolkar som arbetat för den svenska insatsen i Afghanistan är kvar i landet, något som DN och andra medier rapporterat om flera gånger.

Försvarsmakten säger att man prövade alla tolkars säkerhetsbehov när de avslutade sina anställningar, men nu hävdar åtta av Sveriges tidigare tolkar att det inte stämmer.

”Nej, jag pratade inte med någon eftersom de inte gav mig någon chans till ett möte”, skriver en tolk som avslutade sitt uppdrag 2012.

Flera av tolkarna säger att de fruktar för sina liv. Det är känt att de som samarbetat med utländska styrkor är en uttalad måltavla för talibanerna och andra grupper i Afghanistan. DN har delat tolkarnas uppgifter med Försvarsmakten och bett dem kontrollera om tolkarna säkerhetsprövats när de avslutat sina uppdrag.

– Vi kan inte kommentera enskilda individer eftersom det omfattas av sekretess. Men som vi sagt tidigare så genomför vi säkerhetsprövningar med alla personal innan, under och i samband med att man avslutar sin anställning, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Tengroth säger att de åtta tolkarna kan uppfatta det annorlunda eftersom de slutade innan säkerhetsläget förvärrades under 2014, vilket kan ha inneburit att man lade mindre vikt vid deras personliga säkerhetssituation i deras avslutande samtal.

– Vi har genomfört säkerhetssamtal med alla. Men beroende på tid och hotbild kan det uppfattas på olika sätt, säger han.

Hur seriös är en säkerhetsprövning om den person som genomgår den inte upplever att den får sin säkerhet prövad?

– Det kan inte jag svara på. Jag vet bara att den är seriös. Det är en verklig skyddsåtgärd som är viktig för förbandet.

Den svenska veteranföreningen Fredsbaskrarna driver en kampanj för att tolkarna ska få sin sak prövad. Kampanjledaren Callis Amid köper inte Försvarsmaktens förklaring.

– Jag har ingen förståelse för det. Jag tjänstgjorde själv vid min sista insats under 2011 och det var en av de mest stridsintensiva missioner som Sverige har haft. Att säkerhetsläget var dåligt redan då är redan fastställt, säger han.

Försvarsmaktens Jesper Tengroth kan inte svara på om de kontrollerat att alla lokalt anställda i Afghanistan faktiskt genomgått en säkerhetsprövning.

– Men jag påstår att vi har mycket god koll på det arbete som gjorts.

Hur kan ni då säga det säkert?

– Ja, men det är ju så att det är människor som arbetar med de här frågorna. Rutinerna är sådana att man ska genomföra säkerhetssamtal med alla. Men om jag sitter här och garanterar någonting så hittar vi så småningom ett fall där vi inte genomfört det.

Det är det tolkarna påstår har hänt, borde ni inte kontrollera det då?

– Jag vidhåller bara att vi ska ha genomfört säkerhetsprövningar. Det är ingen mening att fastna i det, för jag kommer inte lämna något annat svar. Vår uppfattning är att vi genomfört säkerhetsprövning med all lokalt anställd personal.

Bakgrund.

Sverige var mellan 2002 och 2014 en del av den internationella ISAF-insatsen i Afghanistan.

Sedan insatsen avvecklades har ett 20-tal tolkar som då arbetade för Sverige fått hjälp att få skydd här eftersom deras liv ansetts vara i fara i hemlandet. Men de tolkar som avslutade sin anställning tidigare än 2013/2014 har inte fått samma stöd.

Försvarsmakten säger att deras säkerhet utreddes när de slutade jobba för Sverige, och att man varken kan eller får göra en ny säkerhetsprövning av dem trots att läget i landet förvärrats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.