Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Attack mot regeringens hemsida

Regeringens hemsida låg från och till nere under lördagen och gick inte att komma in på. Regeringskansliet vill inte kommentera problemen på grund av säkerhetsskäl.

Men på Twitter tar CyberForce, en svensk grupp kopplad till hackarkollektivet Anonymous, på sig attacken.

– I dag är det stora demonstrationer mot Acta. Vissa väljer att göra sina demonstrationer på internet också. De har gjort en överbelastningsattack mot regeringens hemsida, så att sajten inte går att nå, säger Anders Nilsson, säkerhetsspecialist på Eurosecure, till TT.

En överbelastningsattack går till så att en hemsida bombarderas av stora mängder anrop på kort tid. Anropen blir så många att den attackerade hemsidan till slut inte klarar av anstormningen av trafik och brakar ihop.

– Nu frågar CyberForce Twitter vilken sida de ska attackera härnäst. De har bland annat fått FRA som förslag, så vi får se om de ger sig på fler hemsidor under dagen, äger Anders Nilsson.

Den här typen av överlastningsattacker har blivit ett enkelt sätt för hackare att visa vad de kan. Förra året utsattes till exempel Visas och Mastercards hemsidor för liknande attacker.

– Det är ett sätt för den här gruppen att visa att de inte gillar Acta-avtalet, säger Anders Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.