Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Attacker mot svensk infrastruktur förbereds av IT-spioner”

De svenska el- och telekommunikationssystemen är sårbara för attacker från utländska IT-spioner. De har gjort förberedelser för att slå till mot Sverige, enligt SVT, som hänvisar till uppgifter från FRA, Försvarets radioanstalt.

Konsekvenserna skulle bli stora om elnätet slogs ut genom en IT-attack, och att detta skulle kunna ske är inte ett osannolikt scenario, enligt SVT, som uppger att FRA bekräftat att man funnit spår efter IT-spioner.

– Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur som till exempel elsystem eller våra kommunikationssystem, säger Fredrik Wallin, som är talesperson för FRA, till SVT.

Enligt SVT fick FRA i uppdrag av Svenska Kraftnät att undersöka hur sårbart kraftnätet är. Resultatet efter ett så kallat penetrationstest var att det var för enkelt att ta sig in i systemet.

Därefter har ett nytt system tagits i drift, uppger Johan Svensson, chef för Svenska Kraftnäts driftplanering.

Det är bland annat erfarenheterna från Ukraina den 23 december 2015, där delar av elnätet i de västra delarna av landet slogs ut genom en cyberattack, som blivit en ögonöppnare.

Flera hundratusen personer blev av med strömmen. Ukrainas regering har anklagat ryska hackare för att ligga bakom attacken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.