Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Attackerade tiggare med ölburkar

Rouzbeh Valizadeh var på väg för att träffa en kompis när han såg en man gå fram till en person som satt och tiggde utanför en matbutik i Malmö. Mannen höjde sin påse, innehållande, burköl – och slog. ”Han svingade rakt i huvudet på tiggaren, helt oprovocerat”, säger Rouzbeh Valizadeh, som avbröt misshandeln och larmade polis.

Solen sken i Limhamn i Malmö på fredagseftermiddagen när Rouzbeh Valizadeh blev vittne till händelsen.

– Jag stod en bit bort, men jag såg allting. Det stod kanske tio personer runtomkring tiggaren, men ingen sa eller gjorde något. Jag blir förbannad och springer dit och avbryter misshandeln, säger Valizadeh till DN.

Han berättar att han ställde till med ”en jävla scen”.

– Jag ropade åt mannen att sticka därifrån och frågade hur han kunde göra så där. Då svarade han med rasistiska tillmälen. Mina föräldrar är persiska, jag liknar inte direkt Kalles kaviar.

Mannen hotade enligt Rouzbeh Valizadeh också att skjuta och slå honom, innan han lämnade platsen. Rouzbeh Valizadeh tog med sig den tiggande mannen och ytterligare ett vittne och följde efter gärningsmannen, samtidigt som han ringde polisen.

– Polisen bad mig fortsätta följa efter honom tills de kom fram, vilket de gjorde efter ungefär en kvart. Jag hörde när polisen förhörde honom, det var ren ilska och rasism. ”Det här är mitt land, jag har fler rättigheter än såna som han”, sa han.

Polisen i Skåne bekräftar för DN att det finns en händelserapport om den misstänkta misshandeln. Rouzbeh Valizadeh har själv anmält mannen för olaga hot.

– Det jag tycker är mest anmärkningsvärt är att det står tio personer där och inte gör något. Vad händer nästa gång om ingen stoppar detta? Det var fulla ölburkar i påsen, han slog så hårt att ölen och kassen gick sönder.

Även en tiggare i Umeå misshandlades under fredagen. Mannen blev slagen i huvudet och fick en svullnad i pannan och ett blått öga, uppger polisen. Misshandeln ägde rum vid Systembolaget på Ersboda köpcentrum och en 19-årig man, som enligt polisen troligtvis också är tiggare, är anhållen.

Att tiggare utsätts för till synes oprovocerat våld är något som kommer att bli vanligare, enligt Claes Haglund på Stadsmissionen i Göteborg.

– Det är inte ett jättebekymmer just nu. Men det händer incidenter med jämna mellanrum. Det spottas på dem och muggar sparkas ner. Vi har fått berättelser om att helgerna är jobbiga när folk är fulla. Jag tror att utvecklingen går mot att det blir vanligare, säger han till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.