Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Auktionshandel med elfenben synas av Uppsalapolisen

Elefanters betar räknas som elfenben, eftertraktade världen över – och skyddade i internationella konventioner med syfte att stoppa otillåten handel.
Elefanters betar räknas som elfenben, eftertraktade världen över – och skyddade i internationella konventioner med syfte att stoppa otillåten handel. Foto: Karel Prinsloo / AP

Uppsalapolisen har fått ett fall av misstänkt artskyddsbrott på sitt bord. Var det elfenbensfigurer som Uppsala Auktionskammare annonserade ut till försäljning i förra veckan? Och i så fall – var de tillräckligt gamla för att få saluföras?

– Vi vet inte, men ett trettiotal föremål har beslagtagits och vi kommer att få experthjälp med att avgöra om det handlar om elfenben och vilken ålder figurerna i så fall har. Genom universitetet har vi ju gott om kunskap här i staden, så det ska nog gå att avgöra inom kort, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, till DN.

Det var i början av förra veckan som polisen besökte auktionskammaren efter att ha tipsats av en privatperson om att vad som beskrevs som kinesiska elfenbensfigurer skulle ropas ut vid en auktion senare under veckan.

Då elefanter är utrotningshotade så gäller internationella bestämmelser som utarbetades redan på 1970-talet och som Sverige anslutit sig till. Reglerna för handel med elfenben är stränga och det som kallas citesintyg krävs för att man ska få handla med sådant som härstammar från hotade djurarter eller växter.

Handlar det om gamla föremål i elfenben, framställda före 1947, kan allt vara i sin ordning.

Intendent Charlotte Widenfelt vid Uppsala Auktionskammare säger till Upsala Nya Tidnings nätupplaga att man har rent samvete i detta fall:

– Vi anser att vi kan styrka ålder. Bland annat genom historiskt bakgrundsmaterial från de som äger föremålen, från expertutlåtanden, jämförbara objekt och från litteraturen. Vissa av figurerna har dessutom varit utställda på Östasiatiska museet, säger hon till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.