Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Även för lite sol kan vara skadligt

Foto: Alamy

Att undvika sol kan vara en lika stor riskfaktor som rökning, stillasittande och övervikt när det gäller hjärt-kärlsjukdom och risk att dö i förtid, enligt en studie vid Karolinska universitetssjukhuset, uppger SR Ekot.

Studien har följt nära 30.000 kvinnor i 20 år. De som inte solar alls löper en fördubblad risk att dö i förtid. Risken minskar om man vistas längre tid i solen – till en viss gräns. För överdrivet solande kan också vara farligt, enligt Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska i Huddinge.

Men varför ett måttligt solande kan minska risken för till exempel hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande oklart.

– En huvudhypotes har ju varit att undvika D-vitaminbrist, som är vanligt på våra breddgrader, säger Pelle Lindqvist till Ekot.

– En annan har varit att solning frisätter kväveoxid som är positivt för kärlsystemet. En tredje är att kroppen har ett inbyggt belöningssystem med en endorfinfrisättning. Endorfinerna minskar ju stressnivån i kroppen och både kronisk och akut stress är ju några av våra folksjukdomar.

Studien publiceras i Journal of Internal Medicine.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.