Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Avhoppad SD-ledamot kan få miljoner

Riksdagen.
Riksdagen. Foto: Lotta Härdelin

Trots att hon inte deltagit i en enda omröstning i riksdagen sedan hon lämnade Sverigedemokraterna i höstas kan den politiska vilden Margareta Larsson kvittera ut drygt 3,5 miljoner kronor i inkomstgaranti fram till pensionen om hon stannar kvar i  riksdagen till nästa år.

På onsdagen röstade riksdagsledamöterna i 21 voteringar. Saknades gjorde bland andra röstskolkarna Nina Kains (SD), som nu missat 189 voteringar sedan i höstas, och Margerat Larsson, som missat samtliga 191.

Margareta Larsson, mamma till SD-ledaren Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon, bestämde sig för att ”ta en time-out” i september i fjol när hon lämnade SD i protest mot det sätt som gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof ledde partiet under Åkesson sjukskrivning.

Sedan dess är hon riksdagens enda politisk vilde. Som andra ledamöter har hon en månadslön på 62.400 kronor. Hon har inga planer på att lämna riksdagen.

– Jag beräknar att komma tillbaka om ett tag med ett annat engagemang, säger hon till DN.

Läs mer: Politisk vilde väljer att vara hemma

Eftersom Margareta Larsson suttit i riksdagen sedan 2010 och är över 50 år har hon rätt till inkomstgaranti enligt det gamla, mer generösa systemet. Om hon behåller sin riksdagsplats minst till januari 2017 har hon suttit i riksdagen i sex års tid och är då berättigad till ett års ersättning med full lön på drygt 800.000 kronor.

Andra året har hon, med dagens penningvärde, rätt till två tredjedelar av lönen, motsvarande en halv miljon kronor. Resterande tid fram tills hon fyller 65 år har hon rätt till en tredjedel av riksdagslönen, i dagens penningvärde motsvarar det drygt 20.500 kronor i månaden.

Totalt innebär det en ersättning på drygt 3,5 miljoner kronor under elva år om hon behåller sin riksdagsplats till valet 2018.

DN har sökt Margareta Larsson för att fråga om ersättningen spelar någon roll i hennes beslut att behålla riksdagsplatsen, trots att hon inte röstar eller deltar i något utskott. Hon har inte ringt tillbaka.

Den näst största röstskolkaren, SD-ledamoten Nina Kain, kom in i riksdagen 2014. För henne gäller den nya mindre generösa inkomstgarantin på en årslön om hon skulle lämna riksdagen efter valet 2018.

Andra inkomster räknas av på den ersättning som före detta ledamöter har rätt till när de lämnat riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.