Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Avpixlat-skribent: Blockera tiggare

På sin blogg uppmanar Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson sina läsare att ”blockera tiggare” genom att ställa sig någon decimeter framför dem när de tigger, tills de lämnar platsen.

– Jag har själv gjort det, säger Jan Sjunnesson till DN.

Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör för SD:s Samtiden. Nu är han skribent på den SD närstående sajten Avpixlat. I ett blogginlägg på sin blogg uppmanade han under måndagen människor att ”blockera tiggare” genom att ställa sig någon decimeter framför där de sitter, tills de lämnar platsen. På bloggen ger han steg för steg-instruktioner till hur hans läsare ska kunna blockera tiggare tills de lämnar platsen. Han skriver:

”Stå någon decimeter från dem så att de blockeras men inte närmare. Rör de dig har du vunnit och kan anklaga dem för ofredande, vilket är en tjafsig metod de använder men var beredd med att ringa 112 om de skulle jävlas för mycket och putta på dina ben.”

Jan Sjunnesson menar att han själv har testat metoden, vid två tillfällen.

– Jag har själv gjort det på Drottninggatan och vid Brommaplan. Jag gjorde ett litet test, och det kändes väl inte så mycket då jag inte såg vad som hände bakom mig. De flyttade på sig och jag flyttade efter. Sedan gick de och då tyckte jag att jag vunnit, säger Jan Sjunnesson till DN.

Varför sprider du det här på din blogg?

– Det finns många människor som är irriterade över att de inte kan ta sig fram på gatorna. De blir antastade och känner sig besvärade, och det är en situation vi inte haft i Sverige förrän de senaste tre åren. Det finns ett folkligt missnöje som inte representeras politiskt, säger Jan Sjunnesson.

Jan Sjunnesson menar att metoden är ett sätt att sätta press på politikerna.

– När politikerna svikit får man sätta press på politikerna och visa att man inte ställer upp. Då måste man våga vara otrevlig och besvärlig. Man ska inte ofreda tiggarna, utan vara hänsynsfull.

På vilket sätt är det hänsynsfullt att ställa sig framför någon?

– Det är inte hänsynsfullt, men man ska vara artig när man står där. Man måste ha självbehärskning och stå kvar även om man blir spottad på.

Är det här inte att trakassera människor som redan har det jobbigt?

– Jag är inte säker på att de har det jobbigt, det vet vi ingenting om. Den idén bygger på att vi har barmhärtighet och medlidande, och det har vi men inte hur länge som helst. Det finns en opinion som inte politikerna tar på allvar och det innebär att man får stålsätta sig och vara oartig, otrevlig och besvärlig själv. Det är vi svenska inte vana vid, för vi är givmilda och godhjärtade, och inget aggressivt folkslag.

På vilket sätt sätter du press på politikerna genom att ställa dig framför människor som tigger?

Om de inser att vi tar saker i egna händer så måste de ingripa. Jag tycker inte att det här är en bra metod. Det bästa vore om vi hade ett beslut om tiggeriförbud. Men det här kommer leda till bråk och det kommer komma fram någon som tycker att man är hemsk. Ju mer sådant som händer desto mer kommer politikerna säga att vi måste göra något åt det här, när någon kan ta till de här otrevliga metoderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.