Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/avsked-i-livets-slutskede-sa-gar-det-till-pa-aldreboenden/

SVERIGE

Avsked i livets slutskede – så går det till på äldreboenden

Dör gamla ensamma på Sveriges äldreboenden?

Coronapandemin skapar svåra frågor.

Undantag i besöksförbudet får göras – och görs – i livets slutskede, men anhöriga tvingas också ta avsked av sina nära digitalt.

Att dö ensam, utan nära och kära omkring sig, skrämmer många.

Likaså att som anhörig inte ha möjlighet att vara på plats när en familjemedlem går in i livets absoluta slutskede.

Men vad gäller egentligen för covid-19-smittade på landets äldreboenden? Får anhöriga fysiskt ta farväl?

Frågorna har varit många och har debatterats mycket de senaste veckorna.

Klart är att det varken går att svara ja eller nej.

– Chansen att få finnas där ger väldigt mycket trygghet och kan ge en väldig tröst i sorgen, säger Nina Klose, begravningsrådgivare och officiant på begravningsbyrån Lavendla.

– Det är därför det här nu är extra svårt.

Från 1 april råder ett tillfälligt besöksförbud på Sveriges äldreboenden för att stoppa smittspridningen av det nya coronaviruset. Den 8 april klargjorde Socialstyrelsen vilka omständigheter som kan motivera undantag. Ett av dem: ”behov av besök i samband med vård i livets slutskede.”

– Varje verksamhet behöver fatta ett beslut utifrån lokala förutsättningar, utifrån möjligheter att undvika smitta och utifrån möjligheter att i första hand kunna ta kontakt på andra sätt, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Personalen på boendet bör så långt som möjligt ge stöd via telefon eller videolänk, skriver Socialstyrelsen i sina allmänna råd. Digitala avsked har därmed blivit vanligare – men i ett snabbt sjukdomsförlopp är det inte alltid det hinns med.

– Många får inte ens den möjligheten, säger begravningsrådgivaren Nina Klose men tillägger om de nya lösningarna för avsked:

– Det digitala farvälet i livets slutskede är för många fruktansvärt tungt, däremot har digitala avsked i form av digital närvaro vid begravningar varit väldigt välkommet och uppskattat.

Det är upp till den som ansvarar för varje boende, kommunal eller privat aktör, att lokalt avgöra vilka rutiner som gäller kring fysiska avsked.

– De flesta har nog ungefär samma ingång i det här, säger Fredrik Sandlund, som sitter i den operativa krisledningen för närsjukvård i Region Stockholm.

– Finns närstående som vill komma och säga farväl så ordnar man det, men man begränsar antalet.

Christian Molnár är verksamhetschef för särskilt boende på Familjeläkarna, vårdgivaren med ansvar för läkarinsatserna på nära hälften av Region Stockholms äldreboenden.

– Det är inte vi som tar besluten, men vi trycker på att det är viktigt att man som närstående ska kunna närvara i livets slutskede. Det är jätteviktigt för den närstående men också för personen som vårdas, säger han.

– Det kan vara så att man inte kan erbjuda skyddsutrustning till alla anhöriga, men ska man inte vara nära sin närstående – om man bara ska vara i rummet – går det att vara det även utan skyddsutrusning. Sen har vi även exempel på att man har kunnat vara med via videolänk, och då ändå fått säga sakerna man vill ha sagt. Det är ändå bättre än att inte få möjlighet alls.

Hur har det fungerat?

– Digitala kontakter har utvecklats under den här tiden och det finns en större vana nu, säger Molnárs kollega Stefan Amér, verksamhetschef på Familjeläkarna.

– Och det kan ju även komma anhöriga till godo som kanske befinner sig på annat håll i Sverige, eller till och med utomlands.

Trots att äldre på särskilda boenden tillhör de mest sköra i samhället och ofta den högsta riskgruppen överlever två tredjedelar covid-19 enligt preliminära siffror, vill Stefan Amér betona.

– Många tror att det alltid är bättre med den högsta vårdnivån, men allt med transporter innebär risker för den här gruppen. Sedan går det även att höja vårdnivån, genom tillgång till ASIH (avancerad sjukdom i hemmet) eller flytt till geriatriska sjukhus.

Men så var det då frågan om att tvingas dö ensam.

När anhöriga inte kan närvara, finns någon som håller ens hand?

– Jag vet att man jobbar väldigt aktivt för att undvika att någon ska dö ofrivilligt ensam, säger Christian Molnár.

– Det är viktigt att ha möjlighet till närhet, till exempel en personal vars röst man känner igen.

Läs mer:

Läkare: Kan vara mer stillsamt att dö i covid-19 på äldreboende än på sjukhus

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt