Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Avslöjade toapapperstjuv – med chip

När biblioteket provade att stöldskyddsmärka några av rullarna med samma typ av chip som finns i låneböckerna fick man napp.
När biblioteket provade att stöldskyddsmärka några av rullarna med samma typ av chip som finns i låneböckerna fick man napp. Foto: Alamy

Biblioteket i Skara tyckte att det gick åt orimligt mycket toalettpapper. Därför chipmärkte personalen rullarna – och lyckades fånga en tjuv, rapporterar P4 Skaraborg.

Lokalvårdarna hade noterat att åtgången av toalettpapper var onormalt hög. När biblioteket provade att stöldskyddsmärka några av rullarna med samma typ av chip som finns i låneböckerna fick man napp.

– När någon person hade varit inne på toaletten så tjöt larmbågarna när denne gick ut. Det lustiga var ju att man hade döpt de här taggarna till Hemlighuset, säger Kerstin Lorentz, kultur- och fritidschef i Skara till P4 Skaraborg.

Larmbågarna som tjöt var desamma som piper när någon försöker stjäla böcker. Personalen valde att inte polisanmäla den påkomna personen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.