Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Avvisad egyptier får miljonskadestånd

Mohammed Alzery får över tre miljoner kronor i skadestånd från svenska staten. Det bekräftar Justitiekanslerns handläggare för DN.se. För handlingar pågår också om en förlikning med den andre mannen som avvisades.

Magnus Hermansson är handläggare hos Justitiekanslern:

- Vi har kommit fram till en förlikning med Mohammed Alzerys ombud. Man begärde 30 miljoner i skadestånd men efter att vi har tittat på vilken typ av skador det rör sig om har vi kommit fram till 3.160.000 kronor, säger Hermansson till DN.se.

Förhandlingarna som gäller Ahmed Agiza kommer troligen att bli klara någon gång i slutet av sommaren.

Alzerys ombudoch Svenska Helsingforskommitténs människorättsjurist, Anna Wigenmark, säger att beloppet visserligen är högt men att JK i princip följt svensk skadeståndspraxis.

- Regeringen gav JK i uppdrag att utreda skadeståndsfrågan och man kunde gå utanför praxis. Vi anser väl att man inte riktigt har gjort det. Det är många år som har gått och tortyren kan man inte få ogjord, säger Wigenmark till DN.se.

Beslutet innebär inget för svensk skadeståndspraxis eftersom regeringen har givit JK i uppdrag att utreda ärendet särskilt.

Dessutom ska frågan om de båda egyptiernas uppehållstillstånd att utredas.
- Frågan ligger hos regeringen och jag kan tänka mig att man kommer att snegla på beslutet om skadestånd, säger Anna Wigenmark.

Uppdraget om uppehållstillstånd ska fattas av Migrationsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.