Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/axel-darvik-tankbar-kandidat-till-att-leda-l-i-goteborg/

Sverige

Axel Darvik tänkbar kandidat till att leda L i Göteborg

Foto: Magnus Hallgren

Vem ska ta över Helene Odenjungs tunga, långa ledarskap för Liberalerna i rikets andra stad?

En del pekar på 38-årige Axel Darvik. Hans svar på frågan om han ämnar kandidera:

– Jag är ju vice gruppledare nu, så jag får fundera på den saken. Det ska väl alla som är politiskt aktiva fundera på att göra.

Någon förvarning om att Helene Odenjung skulle ge sitt besked om att lämna uppdraget som gruppledare för Liberalerna i Göteborg vid årsskiftet, det hade han inte.

– Jag fick beskedet tidigare i dag, säger han till DN.

Liberalerna har i dag sex mandat i fullmäktige och Axel Darvik är alltså vice gruppledare. Om Odenjungs efterträdare ska väljas ur denna fullmäktigegrupp eller om namn utifrån kan komma med i spelet, det kan inte nomineringskommitténs ordförande Åke Fransson svara på nu, säger han.

– Jag fick det formella beskedet i dag även om jag fick en förvarning i går. Så det här är helt nytt för oss. 

Fransson säger dock att beslutet ligger i ett kommande medlemsmötes händer. 

Axel Darvik har de senaste veckorna stuckit ut hakan i ett par sakfrågor på ett sätt som väckt frågor om en växande spricka i fullmäktigegruppen. 

Men om han är redo att kandidera, det vill Darvik inte svara rakt ja eller nej på.

– Jag är ju vice gruppledare nu, så jag får fundera på den saken, säger han. 

Axel Darvik är vice gruppledare för Liberalerna i Göteborg.
Axel Darvik är vice gruppledare för Liberalerna i Göteborg. Foto: Liberalerna

I intervjun markerar han dock position i ett par politiskt heta ämnen som kan tolkas som en viss annan hållning än den som Helene Odenjung drivit. Att fortsätta verka inom Alliansens ram är dock givet även för Axel Darvik. Han säger:

– Ja, naturligtvis, samarbetet i Alliansen är väldigt bra. Sen kan man vara kritisk och vilja se än mer utav liberala och borgerliga reformer. Efter en så lång tid med sossestyre behöver Göteborg moderniseras, vi ligger efter andra storstäder.

Darvik säger att han delvis syftar på den kommunala förvaltningen.

– Byråkratin behöver effektiviseras. Här pågår många olika projekt som aldrig avslutas. Göteborg har också ett högre skattetryck än Malmö trots att Malmö är en fattigare kommun med större sociala problem. Göteborg har lägst arbetslöshet av storstäderna men alltså ändå högt skattetryck. Där kan vi driva på lite mer.

Flera så kallade kulturkrigsfrågor har påverkat politiken i Göteborg efter valet. Inte minst har en hård kamp i kommunstyrelsen förts om ebo-lagen, om hela Göteborg skulle undantas eller inte – en linje som Socialdemokraterna och Demokraterna drev men där inte minst Helene Odenjung höll emot, vilket också blev Alliansens hållning. Det är också den linje som Liberalerna drivit i regeringssamarbetet i Stockholm. 

Däremot har Liberalernas kanske mest framgångsrike kommunpolitiker, Torkild Strandberg i Landskrona, också gått på linjen att undanta hela kommunen. 

– Vi tycker egentligen att ebo-lagen inte är bra, den funkar inte, säger Darvik.

– Den skapar utanförskapsproblematik. Jag kan tycka att det är lite onödigt att det blev en konflikt mellan partierna här, jag vet inte om det var så nödvändigt egentligen. Problemet är ju trångboddheten. Då får inte alla en bra start i livet. 

Om Landskrona säger Darvik:

– Det är svårt att jämföra rakt av men man kan inspireras av vad de gjort. Det är en framgångsrik liberal kommun. 

Menar du att ni skulle kunna komma överens med S och D här (partier som alltså drivit igenom ett undantag av hela Göteborgs stad, DN:s anm)?

– Jag upplever inte att vi ligger särskilt långt ifrån varandra realpolitiskt. Vi vill att de flyktingar som kommer sprids ut. 

En annan stor lokal fråga där låsningen mellan Alliansen å ena sidan och Socialdemokraterna å den andra kommit att påverka denna vår, gäller det heta ämnet om Scandinaviums framtid, arenaområdet och ersättaren till Valhallabadet. Här har Alliansen tillsammans med de rödgrönrosa nyligen valt att utreda ett nytt bad vid Gullbergsvass, där den första prognosen pekat på en skyhög nota, runt tre miljarder. 

Axel Darvik låter som att han hoppas på en nystart i samtalen med S och D, som vill bygga vid nuvarande arenaområdet. 

– Göteborg behöver ha moderna arenor för att ha en levande besöksnäring. Sen måste det planeras smart, säger han, och pekar särskilt på de knepiga markförhållanden som råder vid Gullbergsvass. 

Skulle du vilja se ett nytt samtal mellan Alliansen och S och D?

– Ja, det tror jag. Om man har förståelse för att de här parametrarna, kostnad och markförhållanden, är viktiga att hålla i huvudet kan man titta på det här lite mer nyktert.

Om Helene Odenjungs avgångsbesked säger Axel Darvik:

– Helene har gjort jättebra insatser för Liberalerna och Göteborg. Nu är det tillfälle för en nystart för oss, med en ny ledare, och det finns stora utmaningar för skolan i Göteborg. Inte minst kräver segregationen att vi ser till att höja resultaten. 

Har ni två gått i takt?

– Vi går i takt i nästan alla frågor. Men vi har stora utmaningar. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt