Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/back-i-tylosand-mystiskt-flyttad-handelsen-polisanmals/

Sverige

Bäck i Tylösand mystiskt flyttad – händelsen polisanmäls

Nyrebäckens utlopp i havet utanför Tylösand har på ett okänt sätt rätats ut och flyttats cirka 50 meter. Händelsen har polisanmälts som ett misstänkt miljöbrott, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Där Nyrebäcken rinner ut i havet gör den en vid båge över Tylösands populära sandstrand. Eller gjorde, ska det kanske stå. För någon vecka sedan upptäckte en kommunanställd att bäckens lopp ändrats så att vattnet nu rinner i en rak linje över stranden.

Någon har flyttat bäckens utlopp cirka 50 meter och markägaren Halmstad kommun har nu gjort en polisanmälan om misstänkt miljöbrott, skriver SVT Nyheter Halland.

– Det är inte bra att man tar saken i egna händer. I stort sett alla vet ju att det krävs tillstånd för sådana här saker och det är känsligare ju närmare vatten man kommer, säger säger Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten i Halmstad.

Kommunen har själv ansökt om att få ändra bäckens flöde, men fick då avslag. SVT rapporterade vidare att trots att ingreppet på stranden är omfattande och måste ha krävt en grävmaskin så finns det inga vittnen till händelsen.

Bäcken var viktig för att småfisk som föds längre upp i vattendraget skulle kunna ta sig ut i havet säger Erika Axelsson, fiskevårdskonsulent på Länsstyrelsen i Halland, till SVT.

– Nu har man i stället skapat en perfekt miljö åt predatorer som äter upp de viktiga småfiskarna innan de tar sig ut, säger hon.

Läs mer om vad som händer i Västsverige. 

Ämnen i artikeln

Halmstad
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt