Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Båda anhållna har släppts – inget hot kvarstår

Polisen patrullerade även under söndagen i köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg.
Polisen patrullerade även under söndagen i köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall
Båda de män, en 28-åring och en 48-åring, som suttit anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Göteborg, släpptes på söndagskvällen. Det bekräftade Björ Blixter, polisens presstalesperson, för DN.se vid 21-tiden.

Åklagaren bedömer att misstankarna mot männen inte räcker till för att få dem häktade.

Västra Götalandspolisen uppger på sin hemsida att männen inte är avförda från utredningen. Beslutet om att släppa de anhållna togs på söndagskvällen av chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

”Samtidigt, klockan 20.00, övertogs utredningen av Säkerhetspolisen. Polismyndigheten i Västra Götaland medverkar i spanings- och utredningsarbetet”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen säger vidare att dess bedömning är att ”hotet mot centrala Göteborg inte längre kvarstår”.

Efter gripandena på lördagsmorgonen anhölls på eftermiddagen både 28-åringen och 48-åringen, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Vad som framkommit under förhören med männen har polisen valt att inte gå ut med.

På söndagen blev båda tilldelade juridiska ombud. Advokat Björn Sjölander, som försvarar 28-åringen, var mycket förtegen.

– Jag vill inte kommentera det här, sade han till Expressen på nätet.

48-åringens advokat Ulf Ahlstedt påpekade att han har yppandeförbud men berättade att hans klient nekar till misstanken om förberedelse till terrorbrott.

– Han nekar, han är samlad och chockad över misstanken, sade Ulf Ahlstedt till TT.

Ahlstedt tycker att bevisningen är ”i det närmaste obefintlig”.

Tidigare på söndagen meddelade polisen att man börjat trappa ner sin bevakning av centrala Göteborg. Men beredskapen är fortfarande hög efter helgens bombhot, och kan komma att förbli så i flera veckor, sades det vidare.

– Vi är inte vana vid de här situationerna i Sverige och har ingen historik på detta. Vi har levt i en trygg värld under mycket lång tid. Vi har en ny verklighet som vi får vänja oss vid tyvärr, sade Stefan Gustafsson, presstalesman hos polisen i Västra Götaland.

Enligt Gustafsson har polisen säkrat teknisk bevisning efter tillslaget mot de terrormisstänkta personerna i Göteborg. Det ska finnas stöd i förundersökningen för brottsrubriceringen förberedelse till terrorbrott.

Sedan det offentliggjordes att det fanns ett terrorhot mot köpcentrumet Nordstan i centrala Göteborg har många oroliga göteborgare ringt polisen.

– Många som bor och arbetar i centrala Göteborg har hört av sig, samtidigt har vi fått ett positivt bemötande för att vi varit synliga på stan, sade Stefan Gustafsson.

Sedan hotet blev känt har polisen upprättat en så kallad stabsfunktion. Där finns ledningen samt expertis som ingår i insatsen.

– Staben kommer att finnas kvar över helgen så får vi se hur det blir sedan.

Under söndagen fanns ingen konkret hotbild vare sig mot någon lokal eller några personer.

– Jag kan ju säga generellt att polisen ibland är mera hemlighetsfull än nöden kräver, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT.

Polisens nuvarande tystnad kan bero på flera olika saker, tror Sarnecki.

– Det beror säkert på att de inte vet så mycket. De har diffusa hot som de inte kan konkretisera.

– Dessutom är det så att berättar de alldeles för mycket så avslöjar de sina källor, som då själva riskerar att bli utsatta för saker och ting, säger han.

Misstänkt terrorbrott

Fyra män greps på lördagsmorgonen i Göteborg efter uppgifter till polisen om ett bombhot mot centrala Göteborg. Två av männen släpptes efter några timmar, men de andra två anhölls, skäligen misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

På söndagskvällen släpptes även de båda anhållna, en 28-åring och en 48-åring.

Polisen i Göteborg meddelade på söndagskvällen att dess bedömning är att någon hotbild inte längre föreligger mot staden. Den fortsatta utredningen handhas av Säkerhetspolisen (Säpo).

Teknisk bevisning har säkrats i utredningen av bombhotet, uppgav polisen tidigare på söndagen. Vad som framkommit i förhören med männen som anhölls har polisen valt att inte gå ut med.

TT-DN.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.