Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bah Kuhnke: Angrepp mot religionsfriheten

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser moskébranden i Eskilstuna som ett allvarligt angrepp. ”Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd så är den ett direkt angrepp mot religionsfriheten i vårt land”, säger hon.

Alice Bah Kuhnke tycker att medvetenheten om våra lagstadgade rättigheter måste öka.

– Att ge uttryck för det man tror på har man rätt till enligt våra grundlagar. Att inte få uttrycka sin religion är ett hot mot yttrandefriheten. När en rätt vi har i vårt land hotas är det ett hot mot vår demokrati, säger hon.

En rapport från Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) har beskrivit hur hat och trakasserier mot människor som utövar sin tro har ökat.

– Om inte vi alla tar det på största allvar nu så bidrar vi till den förskjutning som i värsta fall kan leda till att våra viktigaste lagar inte har den kraft de måste ha, säger Alice Bah Kuhnke.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar också det som hänt:

– Det är vidrigt, det är oacceptabel och det är ett område där samhället måste skärpa sina åtgärder. Vi gör inte tillräckligt för att klara av att skydda oavsett om det är en moské eller ett annat trossamfund.

– Det var därför vi redan i regeringsförklaringen sade att vi vill jobba mot hatbrotten.

Du börjar direkt att prata om hatbrott, men vet vi i nuläget att det här var ett sådant?

– Nej, i nuläget vet vi inte, men polisen har bekräftat att det är en anlagd brand och det är klart att vi ska invänta att vi vet att det är det. Men även om det skulle visa sig att just den här händelsen inte är ett hatbrott så har det varit ett antal andra händelser som varit nog så allvarliga.

Den 27 februari presenteras resultatet av den hatbrottsutredning som den förra regeringen tillsatte.

– Då kommer det ett antal förslag som vi tar ställning till, säger Ygeman.

Beskedet om händelserna i Eskilstuna tas emot med bestörtning inom Svenska kyrkan.

– Sedan urminnes tid har det i Sverige rått kyrkofrid, vilket betyder att man inte får angripa någon i en kyrka och särskilt inte människor samlade till bön eller gudstjänst. Denna hållning utgör en typisk svensk sedvänja. I ett mångreligiöst samhälle bör samma aktning gälla moskéer och de människor som där samlas till bön, säger Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, i ett uttalande på svenskakyrkan.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.