Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bakgrund-dubbelmordet-i-linkoping/

Sverige

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

Polisen tekniker har undersökt brottsplatsen i Linköping.
Polisen tekniker har undersökt brottsplatsen i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg / TT

En man har gripits för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Det är första gången svensk polis har identifierat en misstänkt gärningsman genom att använda släktforskarnas dna-register. Detta hände 2004.

TT Text

• Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004, och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när 8-årige Mohamad Ammouri kommer gående, på väg till skolan. Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån. Han avlider på platsen.

• 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svenson är på väg till jobbet, blir även hon attackerad. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån, förmodligen via en mindre gata och sedan över den på morgonen ganska hårt trafikerade Djurgårdsgatan.

• En teori är att mannen vänder in i parken, till Trädgårdsföreningen, går mellan några hyreshus och sedan korsar Djurgårdsgatan igen, längre ner. Där, i ett tidningsställ utanför Ica, hittas senare gärningsmannens blodiga mössa och blodiga fingeravtryck. Kanske trodde mördaren att det var en papperskorg.

• Polisen går ut med signalement på en man som sågs inte långt från mordplatsen på morddagen. Genom åren har flera män misstänkts för dubbelmordet, men friats efter dna-analys.

Läs mer: Banbrytande metod bakom genombrott i utredningen om dubbelmordet i Linköping

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt