Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bakgrund: Problem på Lundsberg

Elitskolan har varit föremål för olika fall av missförhållanden de senaste åren.  Här är den senaste händelseutvecklingen kring den kontroversiella internatskolan i Värmland.

Lundsberg har haft undervisning för drygt 200 elever på högstadiet och gymnasiet. Majoriteten av eleverna har bott på skolan i dem elevhem som ligger i Storfors kommun i Värmland. Till varje elevhem finns en vuxen husförälder.

Skolan anses ha en konservativ kultur och bedriver elevuppfostran som innebär att de äldre eleverna ska se till att yngre elever följer reglerna och mår bra. Det är bland annat denna fostran som ska ha vållat en del av problemen med pennalism.

De senaste åren har Lundsbergs skola uppmärksammats i samband med ett flertal övergrepp eller fall av kränkningar. Skolinspektionen inledde sin granskning av skolan redan hösten 2011, och sedan dess har man återvänt med uppföljande utredningar som avslutades i april 2013.

Här följer en sammanfattning om vad som har hänt:

I november 2011 polisanmäldes riksinternatskolan Lundsberg efter uppgifter om pennalism.

I slutet av november riktade Skolinspektionen hård kritik mot Lundsberg för att elever förödmjukats och misshandlats utan att vuxna ingripit.

I december lades förundersökningen ner sedan elever som pekats ut som offer förnekat att de drabbats.

I mars förra året krävde barn- och elevombudet skadestånd för en elevs räkning, vilket skolan betalade.

På hösten samma år ställde Skolinspektionen, med hot om vite, förnyade krav på Lundsberg att komma tillrätta med pennalismen.

I april i år fann myndigheten att skolan uppfyllde kraven och avslutade sin tillsyn.

Det har även funnits uppgifter om sexövergrepp på skolan. Uppgifterna lämnades till diskrimineringsombudsmannen, som inte vidtog några åtgärd.

Under den gångna helgen kom uppgifter om ytterligare pennalism på skolan. Två elever ska ha bränts med strykjärn i samband med en nollning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.