Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bakläxa för polisen om asylkod

Polisen har gjort fel som slentrianmässigt hemligstämplat alla händelserapporter som omfattas av Alma, polisens särskilda insats som är inriktad på flyktingsituationen. Händelserna har samlats under bland annat koden 291.

Kammarrätten i Stockholm går emot polisen efter att en reporter från Värmlands Folkblad överklagat ett avslag. Reportern hade begärt ut händelserapporter som berörde flyktinganläggningar i Värmland men fått avslag, skriver vf.se.

Enligt kammarrättens dom kan inte polisen avslå en sådan begäran genom att säga att ärendena ingår i en särskild händelse som inte är slutbehandlad. I stället ska ärende för ärende prövas för att se om det är slutbehandlat och om handlingarna är allmänna.

– Nu får vi göra en prövning i varje enskilt fall som kammarrätten säger, säger Eva Lindeblad, chef för enheten för rättslig styrning och stöd inom polisen, till TT.

Läs mer: Polisen hemlighåller fakta om sitt flyktingarbete

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.