Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bananer innehåller gift även i fruktköttet

Upp till sju olika typer av bekämpningsmedel på en och samma banan hittade Testfakta i analys av den populära frukten. Men flera gifter finns även i fruktköttet på bananerna.

När Testfakta låter laboratoriet ALS Global Täby utanför Stockholm analysera bananklasar från nio sorters bananer hittar de rester av bekämpningsmedel mot både insekter och svamp. Som mest hittade labbet sju olika gifter i skalet på en och samma banansort.

Fem av ämnena är så kallat systemiska, vilket innebär att bekämpningsmedlen tas upp av hela växten. Resultatet blir att gifterna inte bara finns i skalet, utan också i bananens fruktkött. Det är också något som bekräftas av de analys­svar Testfakta fått.

– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna. För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, som studerat Testfaktas provsvar.

Svampmedlet imazalil är ett av de ämnen som tas upp av hela växten. Det hittades i fyra av Testfaktas bananprover. Hur mycket som exakt sitter i bananköttet går inte att bestämma. Men enligt Livsmedelsverkets beräkningsmodell sitter 52 procent av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet.

När Livsmedelsverket gör stickprovskontroller på bananer i grossistleden, analyserar man hela bananer inklusive skal, trots att det egentligen är vad som finns i den ätliga delen av bananen som är viktigt.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman.

Orsaken till det är att det blir både billigare och snabbare, enligt Livsmedelsverket.

Det är dock inga av gifterna som överstiger EU:s gränsvärden. Baserat på dessa värden kan ett litet barn på tio kilo äta upp till 480 gram banankött (drygt fyra bananer) under en dag utan att det är farligt.

Av de ekologiska banansorterna som analyserats, var det däremot ingen som visade spår efter några som helst bekämpningsmedel.

Så vill man vara säker på att inte få i sig några gifter, är det enda som gäller att köpa ekologiska. Men de är dyrare: i snitt skilde det fem kronor kilot mellan de ekologiska och de andra när Testfakta köpte in de olika bananerna för analys.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.