Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Banankonflikt stoppar fruktsallad

Hamburgerkedjan Max ger sig nu in i bråket mellan fruktjätten Dole och filmaren Fredrik Gertten, skriver Realtid.se. Max slutar sälja en fruktsallad som är producerad av Dole.

Fredrik Gerttens film "Bananas!" berättar hur en grupp nicaraguanska arbetare stämt Dole efter att företaget använt giftet DBCP i produktionen. Dole har till följd av detta stämt filmaren för förtal, något som fått kritik från bland andra yttrandefrihetsexperter.

- Vi gillar inte Doles agerande. Att stämma en filmare istället för att ha en dialog är för djävligt, säger Max vd Richard Bergfors till Realtid.se.

Det var en kund som uppmärksammade Max på att Dole stämt Gertten, och då fattade hamburgerkedjan beslutet att stoppa fruktsalladen. Nu är den utbytt mot en svenskproducerad fruktsallad istället.

- Jag tror att Dole riskerar att tappa fler kunder på grund av sitt felaktiga agerande, säger Richard Bergfors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.