Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bara-sex-landsting-klarade-malen-for-vard-till-unga/

Sverige

Bara sex landsting klarade målen för vård till unga

Foto: Isabell Höjman/TT

Det är stora skillnader på hur länge unga får vänta på vård inom barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. En av de avgörande faktorerna för när de kan räkna med att få vård är bostadsorten. 

Amanda Dahl
Rätta artikel

Enligt ett mål som satts upp av regeringen ska minst 90 procent av alla patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin (bup) få komma på en första bedömning inom 30 dagar. Minst 80 procent av patienterna ska sedan få påbörja en fördjupad utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar enligt samma direktiv.

År 2017 uppfyllde endast sex landsting något av målen, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Stockholms läns landsting och Gotlands läns landsting var de enda som uppfyllde båda två.

I resten av landet visar SKL:s siffror på stora skillnader. De tre landsting som år 2017 var längst ifrån att uppnå målet gällande en första bedömning var Västerbotten, Dalarna och Västernorrland.

– Vi måste bli bättre på det administrativa, det är en ständig utmaning och vi strävar mot att bli bättre. Mycket av det vi gör syns inte i statistiken, till exempel förberedande utredningar. De besök som vi tar emot strax efter 30 dagar syns inte heller, säger Anna Wallgren, verksamhetschef för bup i Västerbotten.

Längst ifrån målet att 80 procent av patienterna skulle få fördjupad utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar var 2017 Västmanland, Dalarna och Västerbotten.

– Vi är så klart inte nöjda med siffrorna. Under en tioårsperiod har antalet aktuella patienter i bup i Dalarna ökat markant. I kombination med att inflödet av remisser ökade under 2016, minskade antalet anställda. Det har lett till långa väntetider, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef för bup i Dalarna.

Västerbotten var längst ifrån målet. På Gotland och i Stockholm fick störst andel tid för en första bedömning inom 30 dagar.

Trots SKL:s siffror är både Anna Ståhlkloo och Anna Wallgren positiva om framtiden. De båda ser att satsningar som gjorts inom respektive landsting har gett effekt. 

– Under det senaste året har en rad insatser gjorts och vi börjar se resultat. Vi har bättre bemanning tack vare lyckosamma rekryteringar och siffrorna är bättre än tidigare år. Det är positivt, säger Anna Ståhlkloo. 

– Vi har blivit avsevärt bättre de senaste åren. Tidigare tog många patienter tog upp väntetiderna när de utvärderade vården. Sedan dess har vi förbättrat oss, patienterna är väldigt nöjda och väntetiderna är inte längre ett lika stort problem, säger Anna Wallgren.

Läs mer:

Så kan du hjälpa en tonåring som mår dåligt 

”Jag har alltid varit högpresterande – och rädd för allt” 

Hennes son tog sitt liv – ingen såg att han mådde dåligt 

De möttes på psykakuten – nu hjälper de andra unga