Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/barbro-westerholm-86-ingen-vill-kanna-sig-undanskuffad/

På Landsort lever Barbro Westerholm och hennes make i isolering, men också med en ny gemenskap med grannarna. ”När covid-19 blåst över tror jag att jag kommer att minnas de här eftermiddagarna som bland det finaste och bästa jag upplevt i livet”, säger hon.
På Landsort lever Barbro Westerholm och hennes make i isolering, men också med en ny gemenskap med grannarna. ”När covid-19 blåst över tror jag att jag kommer att minnas de här eftermiddagarna som bland det finaste och bästa jag upplevt i livet”, säger hon. Foto: Lars Lindqvist
SVERIGE

Barbro Westerholm, 86: Ingen vill känna sig undanskuffad

Liberalen Barbro Westerholm, 86, har hanterat alltifrån polio och smittkoppor till aidsepidemin på 80-talet. Men i coronautbrottet våren 2020 måste hon framför allt vara de äldres röst.
Nu vill hon att regeringen presenterar en tidsplan för hanteringen.

– Jag oroar mig väldigt mycket för vad som ska hända med oss som är 70-plus, om vi ska sitta isolerade i många månader, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 18 ”Vi måste få höra att vi är en resurs i samhället och att det är viktigt att vi håller oss friska”, säger Barbro Westerholm, läkaren och riksdagsledamoten som är de äldres röst i coronaepidemin.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 18 Barbro Westerholms föräldrar skaffade semesterboende på Landsort redan på 30-talet. Här sitter hon på en klippa ihop med fadern Helge Lagergren.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 18 Barbro Lagergren–- som hon hette som flicka – på en klippa på Landsort i slutet av 40-talet.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 18 Medicinarkurs i farmakologens föreläsningssal, tidigt 50-tal. Barbro Westerholm i mitten andra raden till vänster.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 5 av 18 ”Vi har upplevt en otrolig gemenskap på Landsort”, berättar Barbro Westerholm, som lever i karantän i Stockholms skärgård sedan mer än en månad tillbaka.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 6 av 18 Året är 1985. Socialstyrelsens aids-specialist Jan-Olof Morfeldt och generaldirektör Barbro Westerholm visar informationsmaterial.
Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT
Bild 7 av 18 Året är 1971 och farmakologen Barbro Westerholm har utsetts till medicinalråd vid Socialstyrelsen.
Foto: JONNY GRAAN
Bild 8 av 18 ”Jag har det jättebra i den här miljön som jag har älskat sedan jag var barn. Men jag tycker inte om den här påtvingade ofriheten”, berättar Barbro Westerholm från karantänen på Landsort.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 9 av 18 Här på Landsort i den sydligaste delen av Stockholms skärgård lever äldre i frivillig isolering. En ny gemenskap har uppstått på ön. Waxholmsbåten anländer till östra hamnen.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 10 av 18 Pridefestivalen 2010. Barbro Westerholm i tåget tillsammans med Nyamko Sabuni, då jämställdhetsminister, nu partiledare.
Foto: Fredrik Persson / TT
Bild 11 av 18 Stockholm Pride 2014. Barbro Westerholm i täten för Folkpartiet Liberalerna ihop med Birgitta Ohlsson, Maria Arnholm, Jan Björklund, Anna Starbrink och Lotta Edholm.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Bild 12 av 18 ”Det jobbigaste är att få tekniken att fungera”, säger Barbro Westerholm som kämpar för att ta sig in på videomöten från sommarstugan på Landsort.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 13 av 18 ”Det svåra i dag är ju att vi inte kan veta hur länge detta ska pågå”, säger Barbro Westerholm, riksdagsledamot för L, i karantän på Landsort.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 14 av 18 Barbro Westerholm umgås på distans med grannar på Landsort. ”Vi är individer med helt olika bakgrunder, familjesituationer och livserfarenheter i en otrolig gemenskap. Vi har hejat och bytt några ord tidigare, men inte träffat varandra på det här sättet tidigare”, berättar hon.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 15 av 18 I coronakrisen vill Barbro Westerholm nyansera bilden av Sveriges äldre. ”Människor som är 70-plus är lika mycket individer som människor som är 70-minus”, säger hon.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 16 av 18 Kalendern är lika full som vanligt. Men nu måste Barbro Westerholm sköta arbetsuppgifterna i riksdagen på distans, från stugan på Landsort.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 17 av 18 ”Jag längtar efter att komma tillbaka”, säger Barbro Westerholm, 86-årig riksdagsledamot i karantän.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 18 av 18 ”Varje dag går jag och min man på promenad på ön. Vi passar på när det inte är något sammanträde via datorn”, berättar Barbro Westerholm. Här på södra udden på Öja, där fyren ligger.
Foto: Lars Lindqvist