Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bard höjer rösten mot Putin

Årets tema för Stockholm Pride är "We are family", men i sitt tal tänker Alexander Bard gå utanför en familjediskussion inom Sveriges gränser. ”Det blir ett tal om Ryssland. Jag kommer att tala till Sveriges idrottskvinnor och idrottsmän inför vinter-OS där 2014”.

När styrelsen för Stockholm Pride diskuterade vilka som skulle bli årets invigningstalare, var ett kriterium att talarna skulle kunna få igång en diskussion. Och det är precis vad Alexander Bard är ute efter.

Han anser att det har varit alldeles för tyst kring situationen i Ryssland sedan den nya lagen, som förbjuder ”homosexuell propaganda” till minderåriga, infördes i juni.

– Oavsett vilket ämne man har valt till festivalen i år måste jag använda situationen till att uppmärksamma läget där. Mina vänner i Ryssland lever i en fruktansvärd situation så det kommer att handla omhela den stora familjen av homo-, bi- och transpersoner, säger Alexander Bard.

Han tänker använda all sin talartid till ämnet och berättar att han kommer att komma med ett förslag till den svenska idrottsrörelsen.

– Det är extremt anmärkningsvärt att vi skickar våra idrottsmän och idrottskvinnor till ett land där homosexuella torteras av heterosexuella. Inget land skulle ju skicka sina idrottsutövare till ett apartheid-land.

Alexander Bard tycker att fler svenska makthavare måste sätta ner foten mot den eskalerande homofobin och de nya lagarna. Tidigare i juli skrev han själv ett inlägg i Facebook-gruppen Rainbow Riots, som vill bekämpa hat och förtryck mot hbt-personer, och föreslog en bojkott av OS i Sotji i februari.

– Varför startar vi inte en kampanj för att bojkotta vinter-OS 2014 i Sotji, Ryssland? Låt oss slå till mot Vladimir Putin där det gör som ondast, det här är hans mest prstigefyllda projekt hittills. Ryssland är i snabb takt på väg att bli en homofobisk diktatur, vad kan vi förlora? skrev Alexander Bard i inlägget.

På onsdagsmorgonen skrev han också ett nytt inlägg som föreslog en bojkott av sponsorerna till OS.

– Jag är superkändis i Ryssland och de ser till Sverige. Så med risk för att jag aldrig får komma in i landet igen ska jag tala om situationen där. Moskva Pride får gärna komma hit och stanna i 100 år, så kan vi flytta dit pridefestivalen om 100 år igen.

Det var förra året som en rysk domstol beslutade att förbudet mot pridefestivaler i Moskva inte strider mot lagen och att förbudet ska gälla till maj 2112.

Nyligen godkändes en annan rysk lag som förbjuder utländska homosexuella par att adoptera ryska barn. Även adoption till ensamstående i länder som tillåter äktenskap av samma kön, är förbjudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.