Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/barn-riskerar-att-fara-illa-om-skolor-stangs/

Sverige

”Barn riskerar att fara illa om skolor stängs”

Foto: NTB

I nuläget finns det inga planer på att stänga förskolor och grundskolor. Men regeringen kan fatta ett sådant beslut från och med lördag.

– Stängs förskolor så riskerar en del barn att fara särskilt illa, säger stadsdelsdirektören Jesper Ackinger.

På fredagen pågick det en febril aktivitet på landets för- och grundskolor för att förbereda sig för en eventuell stängning.

Hur förbereder ni för de små barnen?

– Det finns en stadsövergripande planering för hur det ska gå till. Om det kommer ett regeringsbeslut så kommer det antagligen att ske med kort varsel och då är det bara för oss att verkställa, säger Jesper Ackinger som är stadsdelsdirektör för Norrmalm i Stockholm.

Just nu förs det diskussioner om och i så fall vilka förskolor och skolor som ska hållas öppna, i vissa fall dygnet runt, för de barn som har föräldrar som av olika anledningar inte kan vara hemma med sina barn.

Till exempel för att de tillhör en personalgrupp som anses vara samhällsbärande.

Om de förskolor som håller öppet på kvällar, nätter och helger ska hållas öppna så måste det planeras centralt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett problem om skolor och förskolor stänger är att en del barn riskerar att bli ännu mer utsatta för till exempelvis våld i hemmet och i nära relationer.

– Det är en oroväckande aspekt av det här, säger Jesper Ackinge.

Därför är det viktigt att vara medveten om att sådana situationer kan uppstå, och att de kan bli ännu svårare att upptäcka. 

Särskilt som barnen inte är i skolan där det finns lärare och personal som träffar dem och kan prata med dem.

– Så det är särskilt viktigt att alla blir medvetna om att sådana situationer kan uppstå, inte minst som barn och vuxna kan tvingas umgås mellan hemmets fyra väggar under en period som ingen riktigt vet hur lång den kan bli.

Ovissheten kan också leda till att barnens vårdnadshavare utsätts för extra mycket press kanske för att de har ett arbete som de riskerar att bli uppsagda från. 

– Det gör att det kan bli ytterligare stress för hela familjen.

Hur förbereder sig kommunerna för att fånga upp dessa barn?

– Vi måste helt enkelt fortsätta att arbeta på samma sätt som vi gör i vanliga fall, och göra samma typ av insatser, om vi misstänker att ett barn far illa. Skillnaden nu är att det kanske måste till ännu snabbare insatser på grund av att situationen är så pressad. 

Barn och ungas utsatthet är en av anledningarna till att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar en stängning av förskolor och grundskolor.

Myndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare sagt till DN att skolan är särskilt viktig för utsatta barn eftersom den kan fungera som en trygg och fast punkt i en osäker vardag, något han upprepade på fredagens presskonferens

– Det är också därför som det inte är något tryck från politiken att stänga, säger Therese Knapp som är kommunikatör vid Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Det är inte heller idealiskt ur smittsynpunkt eftersom de litet äldre barnen och ungdomarna riskerar att driva runt i samhället i stället för att hålla sig i skolan där det finns lärare som håller koll på dem, menar hon.

– Men om Folkhälsomyndigheten eller politikerna rekommenderar att skolorna ska stänga så rättar vi oss naturligtvis efter det.