Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Barn sjuka av opastöriserad mjölk

Nio barn och vuxna från en förskola drabbades av campylobacter efter ett besök på en bondgård i Västra Götaland i slutet av april. En utredning har nu visat att orsaken till utbrottet sannolikt var att samtliga druckit opastöriserad mjölk från gården.

Tarmbakterien orsakade svåra magsmärtor, blodiga diaréer och kräkningar hos de drabbade.

– Juridiskt sett har det inte begåtts några fel när mjölken serverades. Men jag tror att ansvariga vid gården lärt sig en del av detta, säger Gunilla Ockborn vid smittskyddsenheten i Västra Götaland.

Campylobacter finns hos många djurslag och sprids vanligen via förorenade livsmedel eller förorenat dricksvatten. En infektion är oftast självläkande men kan i vissa fall leda till följdsjukdomar som exempelvis ledproblem, enligt ett pressmeddelande från Västa Götalandsregionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.