Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Barn ska inte äta riskakor

Foto: All over press

Barn ska inte äta ris mer än fyra gånger i veckan och avråds helt från att äta riskakor.

Ris kan innehålla det cancerframkallande ämnet arsenik och nu har Livsmedelsverket undersökt 102 risvaror.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Barn under sex år bör inte äta riskakor och inga barn, oavsett ålder, ska inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan.

Vuxna som äter mycket ris bör dra ner på sin konsumtion.

Enligt Livsmedelsverket ska vuxna inte äta ris mer än sju gånger per vecka.

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg.

Arsenik är start cancerframkallande och det finns både i berggrunden och i grundvattnet. Ris tar upp och binder arsenik när det växer.

Rickard Bjerselius är toxikolog på Livsmedelsverket.

Hur ska föräldrar som gett sina barn riskakor agera?

– Vi förstår att detta kan vara oroande och riskakor är ju väldigt populärt att ge sina barn, men man ska komma ihåg att det inte är någon risk om man gett sina barn riskakor under 3-4 år. Risken finns på 10-20 år sikt, säger Bjerselius till DN.

Varför är arsenikhalterna höga i riskakor?

– Vi vet inte varför halterna är höga just i riskakor, men det tyska livsmedelsverket kom fram till liknande resultat i våras. Det kan vara att något i tillverkningsprocessen som gör att arseniket inte minskar, säger Rickard Bjerselius.

Finns det några rissorter som är bättre än andra?

– Halterna är lägre i jasminris än till exempel fullkornsris eftersom arsenik finns i skalet som är kvar på fullkornsris. Barn bör inte dricka risdrycker eftersom det är stora mängder ris i drycken, säger Bjerselius.

Är det högre halter i riset från olika länder?

– Vi har inte tittat på det men halterna kan variera från olika områden beroende på hur mycket arsenik det finns i berggrunden, säger Rickard Bjerselius.

Under 2016 ska FN-organet Codex och EU-kommissionen att ta fram gränsvärden för ris och risprodukter. Livsmedelsverket ska gå igenom andra livsmedel och arsenikanalysera dem under 2016-17.

Frågan berör många länder i världen som är stora risproducenter och det pågår också forskning med att ta fram rissorter som inte tar upp så mycket arsenik.

Friggs har marknadens största utbud av riskakor. Under dagen ska de gå igenom Livsmedelsverkets nya rekommendationer uppger den pressansvariga på företaget, som inte vill kommentera frågan i nuläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.