Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Barn som utsatts för våld får dålig hjälp av socialtjänsten

Våldsutsatta barn får för dålig hjälp. Särskilt av socialtjänsten som behöver göras om från grun­den. Det kräver Barnombudsmannen, BO, som presenterar sin årsrapport för regeringen i dag.

Det senaste året har BO fokuserat på barn vars uppväxter kantats av våld och övergrepp.

Sammanlagt har man gjort kvalitativa intervjuer med 34 unga mellan 7 och 26 år.

– Vi har låtit barnen vara experter och berätta vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra i samhällets stöd, säger Fredrik Malmberg, barnombudsman.
Tidigare har BO fokuserat på omhändertagna barn, både i slutna och öppna boenden.

– Något som återkom i de omhändertagnas berättelser var att de signalerade länge att de mådde dåligt, men ingen vuxen lyssnade. Antingen för att de inte ville, inte vågade, eller så visste de inte hur de skulle hantera situationen, säger Fredrik Malmberg.

Årets rapport handlar om vilka förändringar experterna – de utsatta – rekommenderar. Barnombudsmannen ställer i dag tre krav på regeringen.

– Det första kravet är att alla som jobbar nära barn, som barnläkare, lärare eller socialsekreterare till exempel, måste ha kunskap om barnmisshandel och om vad anmälningsplikten innebär. Detta för att barn inte ska behöva signalera i flera år.
Det andra kravet handlar om socialtjänsten, som BO vill ”reformera från grunden”.

– Det finns en aktör som nästan inte finns i barnens berättelser och det är socialtjänsten. Den borde vara huvudaktör men lyser med sin frånvaro, säger Fredrik Malmberg.

Därför anser BO dels att socialtjänsten ska delas upp och införa en egen ”barntjänst”, dels att det måste bli mycket tydligare för barn och unga att de kan vända sig till myndigheten.

– I Norge är motsvarigheten ”barne­värnet” ofta ute på skolor och informerar om sin verksamhet och det har gjorts reklamkampanjer. Jag har inte sett något sådant exempel i Sverige och det tror jag behövs.

BO:s tredje krav är att rättsprocessen ska anpassas för barn – och framför allt skyndas på.

En av tjejerna som intervjuats inför rapporten, Fanny, som egentligen heter något annat, förklarar varför. Hon anmälde sin pappa för sexuella övergrepp och misshandel när hon var 13 år.

– Rättsprocessen tog fem år. Hela min ungdom blev polisförhör, advokatmöten och psykologsamtal, jag hann inte vara ung, säger hon.

Fanny och några andra av de intervjuade har tillsammans med BO fått träffa politiker.
Det är första gången svenska politiker träffar våldsutsatta barn i syftet att lära sig av deras ”expertkunskap” på sina egna områden.

– Det kändes som att vi verkligen nådde fram, som att de lyssnade och det var jätteskönt, säger Fanny.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.