Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Barnäktenskap allt vanligare bland asylsökande

Ensamkommande minderåriga som är gifta har ökat bland asylsökande som kommit till Sverige under hösten. Barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag – ändå låter kommuner barnen bo tillsammans med den vuxna partnern, visar en granskning av Ekot på Sveriges radio.

Liberalerna kräver att regeringen tillsätter en ”haverikommission” som utreder de sociala myndigheternas agerande.

– Det är ett socialpolitiskt haveri att svenska myndigheter och kommuner på detta sätt medverkar till att legitimera barnäktenskap, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Ekot har varit i kontakt med sex ankomstkommuner som under hösten har tagit emot flest ensamkommande barn, dit även gifta under 18 år räknas. Enligt kommunerna handlar det om ett 70-tal minderåriga, men eftersom statistiken är ofullständig rör det sig troligen om ännu fler.

Majoriteten är flickor mellan 15 och 17 år, några är så unga som 13-14 år och enstaka är pojkar.

Hur socialtjänsten hanterar barnäktenskap varierar. Fem av de sex kommunerna uppger till Ekot att barn som fyllt 15 år och vill leva ihop med den som de är gifta med ofta får det trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. En av dem är Stockholms stad.

– Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller andra sättet, säger Liselotte Tronders biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm till Ekot.

I Göteborg gör man en annan bedömning. Asylsökande under 18 år blir placerad på ett transitboende för barn och vuxna asylsökande behandlas som vuxen och tas om hand av migrationsverket, enligt Ekot.

Enligt Therese Sammels, som är ansvarig för mottagandet av ensamkommande barn i Göteborg, fungerar systemet bra och möts av förståelse av de asylsökande.

Länsstyrelsen i Östergötland har ett nationellt ansvar för arbetet mot hedersrelaterad problematik och ska bland annat stötta socialtjänsten i arbetet med frågor som rör barnäktenskap. Där anser man att det är viktigt att hålla på 18-års gränsen för äktenskap inte minst för att barn på flykt löper ökad risk att hamna i tvångsäktenskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.