Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Barncancer ger män sämre fertilitet

Kvinnor som har haft cancer i barndomen har nästan lika stor chans som friska att få barn senare i livet. Men för män är fertiliteten klart påverkad, visar en ny studie.

I dag överlever runt 80 procent av alla barn som drabbas av cancer i höginkomstländer. Men när de blir vuxna och vill skaffa barn kan cancerbehandlingarna ha skadat deras fertilitet. Tidigare studier har visat att strålbehandling och vissa cancerläkemedel påverkar förmågan att få barn, men ganska lite är känt om hur stor effekten av cellgiftsbehandlingarna är.

I en ny studie har amerikanska forskare följt nästan 11 .000 barncanceröverlevare och knappt 4 000 av deras syskon. Av de som haft barncancer rapporterade 38 procent att de fått barn jämfört med 62 procent av syskonen. Fertiliteten var mer påverkad hos manliga barncanceröverlevare än kvinnliga. Enligt forskarnas beräkningar hade 70 procent av kvinnorna fått barn vid 45 års ålder jämfört med 80 procent av deras syskon. För männen hade bara 50 procent fått barn vid 45 års ålder jämfört 80 procent av deras syskon.

Vissa cancerläkemedel och i ju högre dos de hade givits var starkare förknippade med minskad fertilitet. För män handlade det om fler läkemedel än för kvinnor.

Forskarna anser att studien visar att kvinnor som överlevt cancer i barndomen ofta har en stor chans att bli gravida. De påpekar dock att de inte undersökt hur lång tid det tog för personerna att få barn.

Att möjligheten att få barn kan påverkas av cancerbehandlingar är inte okänt. Enligt Lars Hjorth, överläkare inom barnonkologi vid Skåne universitetssjukhus i Lund, är fertiliteten en av de frågor som före detta barncancerpatienter är mest oroliga för.

– Vi försöker att tänka på framtida fertilitet när vi behandlar barncancerpatienter, men samtidigt måste vi ge patienterna en effektiv behandling, och ibland har den ofrånkomliga konsekvenser. Vi försöker minska strålbehandlingen eller hitta nya mildare behandlingar. Men vissa sjukdomar är så besvärliga att vi måste behandla aggressivt, annars överlever inte patienten, säger han.

Lars Hjorth efterlyser fler cancerläkemedel som är utvecklade för barn. I dag används ofta samma läkemedel som till vuxna med cancer, fastän kanske i lägre dos. Men att bevara fertiliteten hos en vuxen som får cancer är inte lika viktigt som hos ett barn.

– Barn som får cancer ska ju förhoppningsvis leva hela sitt liv ändå in i ålderdomen, till skillnad från en person som får cancer som 75-åring. Då har man fått sina barn redan och kanske är nöjd om man får sex–åtta fina år till, säger han.

Personerna i studien behandlades för cancer innan 21 års ålder i USA och Kanada mellan åren 1970 till 1999. Barnen i studien hade inte fått strålbehandling mot vare sig bäcken eller hjärna. Studien är publicerad i tidskriften Lancet Oncology.

Fakta. Barncancer

Varje år får drygt 300 barn och ungdomar upp till 18 år cancer. Detta kan jämföras med att drygt 55 000 vuxna får cancer varje år.

Drygt 80 procent av barnen som får cancer överlever i dag.

Den vanligaste cancerformen hos barn är akut lymfatisk leukemi.

Källa: 1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.