Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/barnen-flyr-for-att-slippa-giftas-bort/

Sverige

Barnen flyr för att slippa giftas bort

Maryam Adamu, 15, och Maimuna Abdullahi, 17, har båda tvingats fly från sina föräldrar i norra Nigeria utan tvångsäktenskap med äldre män. Bild: Erik Esbjörnsson

Kaduna. Barnäktenskap är vanliga i norra Nigeria. En konsekvens är att flickor berövas sin skolgång vilket ökar analfabetismen.

Tolvåriga Maimuna Abdullahi rymde från sin familj när föräldrarna tänkte gifta bort henne med en 26-årig granne. Tre år efter att DN träffade henne första gången drömmer hon om att bli lärare och målet är inom räckhåll.

Ett fint lager av damm som ökenvinden harmattan svept in från Sahara har lagt sig över hela gården samt över symaskinerna och några hoppackade datorer i ett skjul - men i övrigt är platsen sig lik.

Maimuna Abdullahi har däremot förändrats, hon är mer än ett huvud högre än senast och den blyga uppsynen har fått ett annat självförtroende.

För tre år sedan träffade DN henne på samma skola, där den då 14-åriga flickan hade bott i två år efter att hon rymt från sin familj. En vecka innan bröllopet skulle stånda hade hon insett att den 26-årige grannen Saidu Mohammed inte hade arbetat gratis i två år på pappans fält utan att arbetsinsatsen, samt motsvarande 1 500 kronor i kontanter, var priset han betalat för att få gifta sig med Maimuna.

Hon rymde och hamnade på skolan som också är ett härbärge för flickor som flytt stundande bröllop eller våldsamma äktenskap.

– Jag har lärt mig en hel del under den här tiden. Jag syr, väver och tillverkar tvål som jag säljer på marknaden. Men affärerna går inte så bra nu som tidigare, säger hon.

Även på gatunivå märks den kraftiga recession som drabbat Nigeria sedan oljepriset kollapsat.

– Folk håller på sina utgifter när de inte har så mycket pengar, säger hon.

Hon gör trevande försök att tala engelska och säger att det är den främsta målsättningen just nu – att lära sig det nya språket och därefter försöka komma in på den lokala lärarhögskolan i Kaduna.

– Jag vill bli lågstadielärare. Sedan vill jag flytta tillbaka till byn och utbilda de andra i området, säger hon.

En omedelbar konsekvens av barnäktenskap är att flickorna berövas sin fortsatta skolgång och resultatet av traditionen är uppenbart i nigeriansk utbildningsstatistik. I sydvästra delarna av landet är 15 procent av alla män och kvinnor analfabeter. Motsvarande siffra för män i nordöstra Nigeria är 49 procent medan kvinnorna är kraftigt överrepresenterade med 72 procents analfabetism. Detta enligt en nationell undersökning från 2013.

Samma år släppte FN-organet Unicef siffror som visade att 39 procent av alla nigerianska kvinnor mellan 20 och 24 års ålder hade gifts bort före 18 års ålder. Men landet är såväl kulturellt som religiöst och ekonomiskt delat och i norr liknar siffrorna mer grannlandet Niger där tre av fyra kvinnor i samma åldersspann gifts bort som barn.

Utvecklingen går långsamt i rätt riktning och nivåerna har sjunkit under 30 års tid. I november i fjol blev Nigeria det 17:e landet på kontinenten att sjösätta Afrikanska unionens kampanj mot barnäktenskap och ministeriet för kvinnofrågor och social utveckling har nu som målsättning att reducera barnäktenskapen med 40 procent till 2020 och helt stoppa traditionen till 2030.

Men motståndet är fortfarande stort i de nordliga delstaterna. En lag om barns rättigheter som helt förbjuder barnäktenskap antogs 2003 men ännu återstår det för 13 delstater att ratificera dokumentet. Tillsvidare kommer fler flickor att tvingas på flykt eller ge upp sin barndom.

I augusti i fjol fick Maimuna Abdullahi sällskap på skolan av sin nya kompis Maryam Adamu, 15, som också hon flytt efter att ha hotats att giftas bort med en vän till hennes farfar. Mannen var 65 år gammal och var av förståeliga skäl ingen lockande gemål för flickan.

– Det tänkte jag aldrig göra. Så jag sprang till marknaden där jag sov över natten och nästa dag vandrade jag i timmar till en grannby, där jag hittades av en kvinna som satte mig i kontakt med Tattali-skolan här i Kaduna, berättar Maryam.

Maimuna hjälper henne och ger henne råd och stöd under den smärtsamma separationen från föräldrarna. Själv har Maimuna återupptagit kontakten med sin familj och hon har besökt dem, även om det inte går att flytta hem.

– Den där mannen kommer hela tiden på besök och eftersom min pappa inte kunde ersätta honom vill han fortfarande ha mig. Men jag vill i framtiden gifta mig med en man som jag själv väljer, säger hon.