Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/barnlakare-ingen-okning-av-kawasakifall-i-sverige/

Sverige

Barnläkare: Ingen ökning av Kawasakifall i Sverige

Foto: Karoly Arvai/AFP

I flera europeiska länder har barn med covid-19 vårdats för allvarliga inflammatoriska symtom som liknar Kawasakis sjukdom, en ovanlig barnsjukdom.

I Sverige finns i nuläget inga rapporter om liknande fall.

– Vi har inte fått rapporter om någon ökning av fall med Kawasakis sjukdom eller Kawasakiliknande symtom, säger Lotta Nordenhäll, barnläkare och ordförande i Svensk Barnreumatologisk förening.

Frågan om covid-19 kan kopplas till Kawasakis sjukdom väcktes efter att läkare i flera länder, bland andra Frankrike, Storbritannien och Spanien, vårdat barn mellan 5 och 15 år för symtom som liknar Kawasakis sjukdom. Det rör sig om magsmärtor, diarré och kräkningar, feber och omfattande inflammation i delar av kroppen – ibland i hjärtmuskeln.

Vissa av barnen har även testats positiva för covid-19 med så kallade PCR-test, medan andra hade negativa testresultat. Det rör sig om mycket få fall i relation till det totala antalet smittade av covid-19 i de sex länderna.

Kawasakis sjukdom är mycket ovanlig – förekomsten är 6 på 100.000 barn i Sverige – och drabbar huvudsakligen barn under 5 år. Lotta Nordenhäll är en av Sveriges experter på sjukdomen och står i nära kontakt med sina kollegor inom barnreumatologi runt om i landet för att få det senaste kunskapsläget.

– Vi tar det på stort allvar och har vaksamhet kring rapporteringen. Men det man kan säga är att vi inte ser någon ökning i Sverige än, säger hon, och tillägger:

– Det är viktigt att poängtera att dessa sjukdomstillstånd är mycket ovanliga hos barn. 

Lotta Nordenhäll, barnläkare och ordförande i Svensk Barnreumatologisk förening.
Lotta Nordenhäll, barnläkare och ordförande i Svensk Barnreumatologisk förening. Foto: Svensk Barnreumatologisk förening

Lotta Nordenhäll varnar för att dra för långtgående slutsatser av de rapporterade fallen i de europeiska länderna. Det är fortfarande oklart om det finns ett orsakssamband mellan covid-19 och Kawasaki. Men att virus kan trigga den här typen av tillstånd hos barn är känt sedan tidigare, och därför är det möjligt att även covid-19 skulle kunna göra det.

– Vi tar reda på så mycket vi kan om covid-19 inom vården men i nuläget är det för tidigt att uttala sig om det finns en koppling mellan covid-19 och ovanliga sjukdomstillstånd såsom Kawasaki. Men man kan inte dra slutsatser om samband om man inte har kunnat se några, säger Lotta Nordenhäll.

Redan i dag får vården många frågor från föräldrar med anledning av coronapandemin. Därför är det viktigt att man inte för ut felaktig information som kan skapa onödig oro, säger Lotta Nordenhäll, och tillägger att det finns behandling för den här typen av inflammatoriska tillstånd som de allra flesta barn svarar på, det är inget nytt fenomen. 

Och har man har ett sjukt barn ska man inte tveka om att vända sig till sjukvården. 

– Antalet barn som söker på våra barnakuter har minskat tydligt nu i coronatider, sannolikt delvis på grund av rädsla för att bli smittade eller för att man inte vill belasta sjukvården, säger hon.

Läs mer: Ny sjukdom som drabbar barn misstänks ha koppling till covid-19