Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Barnledig gynnas vid vårdnadstvist

Hur mycket föräldraledighet mamma och pappa tar kan påverka vem som vinner i en vårdnadstvist.

- I en tvist om en ettåring är det en nackdel att inte ha tagit ut föräldraledighet, säger Johanna Schiratzki, professor
i juridik.

Det vanligaste är att tvistande föräldrar får gemensam vårdnad för att barnet ska få tillgång till båda sina föräldrar. Men när två föräldrar absolut inte kan komma överens är alternativet ensam vårdnad. I domstol väger ett utlåtande från socialtjänsten tungt.

- Är det ett litet barn så måste man tänka utifrån barnet, vem barnet är anknutet till, säger Eva Allwin på socialtjänsten på Norrmalm i Stockholm.

Anknytningen börjar redan när barnet föds, exempelvis när barnet skriker och föräldrarna svarar på barnets behov. En viktig faktor socialtjänsten tar hänsyn till i sina utredningar är vem barnet har bott mest hos.
Johanna Schiratzki är professor i juridik vid Stockholms universitet och expert på vårdnadstvister.

- Om det är så att en förälder har varit föräldraledig i större utsträckning än den andra så kommer hon eller han ofta att prioriteras av domstol om det är fråga om små barn.

Johanna Schiratzki kommer ut med en bok i oktober där hon bland annat har tittat på regionala mönster.

- Det är vanligare att papporna blir boendeförälder i de norrländska hovrätterna än i Skåne. Jämför man med föräldraledighet är det samma mönster. Mer pappor är lediga i Norrland än i Skåne, säger hon.

Advokat Ingmar Strandberg har tjugo års erfarenhet av familjerätt och säger att den som haft den "faktiska vårdnaden" gynnas. Det vill säga den som haft hand om skötsel av barnet, mathållning, hushållsgöromål, tvätt och så vidare, och sett till att barnet fungerar på hemmaplan och socialt.

- Kan man konstatera att det är mamman som har haft hand om den faktiska vårdnaden, då faller det ofta ut så att hon får vårdnaden, säger han.

När det gäller äldre barn är mekanismen en annan, de kan ofta föra sin egen talan.

- Det är fortfarande praxis vid en tvist om vårdnad och boende om små barn att rätten oftast beslutar att barnet skall bo hos
modern. Vad gäller ett äldre barn är detta synsätt inte lika tydligt, säger familjerättsadvokaten Lisbeth Cassemar.

Det finns inga utredningar som tydligt visar om ett av könen oftare får vårdnaden än det andra, enligt barnombudsmannen Lena Nyberg.

- Det är många som har spekulerat i och sagt att det är fler mammor som får vårdnaden. Det finns anledning att utvärdera den nya vårdnadslagstiftningen. Om det nu är så att fler kvinnor får enskild vårdnad så vill man veta varför. Är det fråga om misshandel eller missbruk så tycker jag inte det är så märkligt. Men handlar det om att man slentrianmässigt väljer mamman utefter könsaspekter och tradition, då är det mer allvarligt, säger Lena Nyberg.

Förra året tog pappor ut 21 procent och mammor 79 procent av föräldrapenningen.

- Det är ojämställt helt enkelt, konstaterar den ideella föreningen Pappa-Barns vice ordförande Sven-Erik Petterson.

Föräldrar som separerar behåller

Föräldrar som separerar behåller oftast gemensam vårdnad.

När en förälder fick ensam vårdnad var det mamman i 90 procent av fallen år 2005.

Om föräldrarna efter en separation inte kan enas om vårdnaden måste det avgöras
i domstol, men de bjuds först
in till samarbetssamtal hos familjerätten.

Drygt 6 700 barn var inblandade i utredningar om vårdnad, boende eller umgänge år 2005.

Källa: Barnombudsmannen

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.