Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 18:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/barnmorska-stammer-landstinget-vill-inte-genomfora-aborter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Barnmorska stämmer landstinget – vill inte genomföra aborter

Foto: Alamy

En barnmorska som inte vill utföra aborter har stämt landstinget i Sörmland sedan hon nekats jobb på en förlossningsavdelning. Det är andra gången ett landsting stäms för att ha nekat en abortvägrare arbete. Målen kan få betydelse för hela arbetsmarknaden, enligt SKL:s jurist.

– Det är klart att det skulle få betydelse om det blir fritt fram med olika begränsningar som arbetsgivare tvingas ta hänsyn till, säger arbetsrättsjuristen Sophie Thörne på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Fallet i Sörmland gäller en barnmorska som är kristen med en övertygelse om att människor blir till i befruktningsögonblicket och vill därför inte utföra aborter. Enligt stämningen ska kvinnan ha fått ett löfte om ett jobb på en förlossningsavdelning. Men då de framkom att det ingick att utföra sena aborter på avdelningen och kvinnan i ett mejl berättade för chefen på kliniken att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte anställningen.

Kvinnan yrkar på att landstinget i Sörmland ska betala henne 80.000 kronor eftersom hon anser sig ha blivit behandlad på ett sätt som kränker hennes religions- och samvetsfrihet.

Det andra fallet gäller en barnmorska i Jönköpings län som av religiösa skäl inte vill utföra aborter har stämt landstinget efter att ha nekats anställning. Fallet drevs först av Diskrimineringsombudsmannen (DO) som i april meddelade att man inte ansåg att Jönköpings landsting hade utsatt barnmorskan för diskriminering.

Sista ordet är dock inte sagt än. Ärendet har med stöd av Scandinavian Human Rights Lawyers drivits vidare till domstol och kommer att tas upp i Jönköpings tingsrätt i slutet av september.

– Målen skiljer sig åt lite men vi anser att det är värt att pröva dem. Enligt Europakonventionen är samvetsfrihet en grundläggande rättighet, säger Ruth Nordström, ordförande för juristorganisationen och antiabortgruppen Scandinavian Human Rights Lawyers som driver fallen.

Sophie Thörne för landstingets talan i målet. Att åberopa samvetsfrihet som barnmorskan i det här fallet är i dag inte möjligt om man är landstingsanställd, menar Thörne.

– En sådan möjlighet finns inte i Sverige. Är man legitimerad barnmorska ingår det att man har kompetens inom alla områden i yrket, vilket även inkluderar abort. Framför allt har landstinget en verksamhet där patienten är i fokus och de är skyldiga att tillhandahålla en kvalitativ och bra vård där abort ingår, säger Sophie Thörne.

Samvetsklausuler finns i ett antal europeiska länder och frågan blev aktuell i Sverige i samband med Jönköpingsfallet. Men Vårdförbundet, Läkarförbundet och Barnmorskeförbundet har tydligt sagt nej till en sådan klausul. Även riksdagen har diskuterat frågan utan att det har blivit en förändring.

Mycket talar för att målen med barnmorskorna ändå slutar i Europadomstolen.

– Vi är villiga att stödja de här barnmorskorna så långt det behövs, säger Ruth Nordström.

Skulle det inte vara enklare som abortvägrare att arbeta med något annat?

– Det löser inte bristen på barnmorskor. För Landstinget handlar det om att organisatoriskt lösa det så barnmorskor kan rotera på förlossning och BB och ge utrymme för samvetsfrihet. I Norge, där de båda jobbar nu, har man en samvetsklausul och där skakar man på huvudet åt det svenska systemet, säger Ruth Nordström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.