Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Barnsexdömd jobbade i barnorganisation

En man dömdes förra året för sju fall av sexköp av tonårsflickor. Kort efter domen fick han en projekttjänst hos Barnombudsmannen i Uppsala, en ideell stödförening för barn och ungdomar finansierad av Uppsala kommun och landstinget, skriver Upsala Nya Tidning.

Det var först när den anställde misstänktes för nya sexbrott mot barn som föreningen fick klart för sig att han dömts tidigare.

– Vi fick ett obehagligt uppvaknande, säger Lisa Skiöld, verksamhetschef i föreningen, till UNT.

Eftersom Barnombudsmannen i Uppsala är en ideell förening har den inte någon skyldighet att begära utdrag ur brottsregister vid nyanställningar, som till exempel skolor har. Nu kommer föreningen att ändra sina rutiner.

Mannen ska inte ha haft direkt kontakt med barn eller unga i sin tjänst. Lisa Skiöld uppger för UNT att han nu stängts av från arbetet och att man utreder förutsättningarna för avsked eller uppsägning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.