Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bästa och sämsta kommunen att bo i 2017

01:00. Här är kommunen där Sveriges mest missnöjda invånare bor.

Flen är Sveriges sämsta kommun att bo i. För andra året i rad är invånarnas helhetsbetyg så lågt att kommunen rankas som sämst i landet. Södertälje och Lilla Edet ligger också pyrt till. Högst betyg får skånska Lomma och Danderyd utanför Stockholm.

Det är den så kallade Medborgarundersökningen 2017, som Statistiska centralbyrån, SCB, publicerade strax före jul, som ger det nedslående resultatet för Flen. 

Det ska sägas på en gång att nästan hälften av landets kommuner valt att inte vara med i undersökningen 2017, och att Flen, som varit med samtliga år sedan 2010, ändå visar en uppåtgående trend. 

Det är på frågan ”Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att bo och leva på?” som Flensborna i högre grad än andra gjort tummen ned genom åren.

De delfrågor som 2017 sänkte humöret mest hos Flensborna var nöjesutbudet (betyg 3,3 i genomsnitt av 10), utbudet av andra affärer än mataffärer (4,2 av 10 i betyg) och möjligheten att få ett arbete inom rimligt avstånd (4,6 av 10 i betyg).

Invånarna i Flens kommun är missnöjda.
Invånarna i Flens kommun är missnöjda. Foto: Carl Bredberg

Kommuner som Södertälje och Lilla Edet har ett lägre genomsnittsbetyg på den övergripande frågan om hur nöjd man är med sin kommun i stort, men har höjt sig – eller valt att inte vara med – i de senaste mätningarna, visar DN:s granskning av statistiken.  

Mest nöjda verkar invånarna i rika kommuner med borgerligt styre vara. Listan toppas nämligen av kommuner som Danderyd, Lomma, Vellinge och Kungsbacka.

På femte plats har Lidköping, som har socialdemokratiskt styre, klämt sig in.

Landets största kommun Stockholm har genomgående valt att inte vara med i Medborgarundersökningen.

Kommuninvånarna har även svarat på frågor om till exempel hur säker man känner sig på kvällar, hur enkelt det är att hitta ett bra boende och hur nöjda de är med kulturutbudet på orten. 

Hörby, Eskilstuna och Sigtuna får låga betyg på säkerheten, medan norrländska orter som Storuman, Sorsele och Jokkmokk får höga. Frågan löd ”Hur tryggt och säkert kan du vistas utomhus på kvällar och nätter?”.

I Göteborg, Örebro och Umeå är invånarna mest nöjda med tillgången till kulturevenemang, medan Malung-Sälen, Gällivare och Knivsta är minst nöjda. 

Här intill kan du se hur invånarna i din egen kommun svarat. Observera att när det gäller detaljfrågorna så finns bara svaren för Medborgarundersökningen 2017 med i statistiken, och det var omkring 130 kommuner som deltog.

Läs mer: ”Flen är en ganska tråkig stad”

Fakta.SCB:s medborgarundersökning

Undersökningen har genomförts varje år sedan 2010. Alla kommuner erbjuds att vara med. Många deltar vartannat år.

Medborgarna i kommunerna svarar på ett frågebatteri om hur det är att leva och bo i kommunen, men också om vad man anser om hur den fungerar administrativt och ur ett demokratiskt perspektiv. Den här delundersökningen fokuserar på det övergripande betyget, samt till exempel på frågor om att hitta jobb och bostad, hur säker man känner sig på kvällar, och hur nöjd man är med kultur- och nöjesutbudet.

Flera stora kommuner som Stockholm och Malmö har aldrig deltagit i undersökningen. 

Svaren för 2017 offentliggjordes av Statistiska Centralbyrån, SCB strax före jul.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.