Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Båtkörkort införs från 2011

Från och med den 1 april 2011 kommer ett obligatoriskt båtkörkort att införas i Sverige. - Vi måste lära oss att ta ett större ansvar på sjön, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Förslaget om det nya körkortet på sjön ska läggas fram av regeringen under hösten men det kommer att dröja ytterligare två och ett halvt år innan det kan bli verklighet.

Blir förslaget verklighet införs i praktiken en åldersgräns på 15 år för motordrivna båtar på sjön.

Frågan om ett körkort för båtförare har diskuterats i många år och förra året genomfördes en utredning om frågan. Det är framför allt den ökande båttrafiken som nu får regeringen att lägga fram förslaget.

- Under senare år har vi fått fler och kraftfullare båtar och trycket runt våra kuster har ökat. Det här är ett sätt att skapa tryggare och säkrare förare, säger Åsa Torstensson (c).

Enligt infrastrukturministern har förslaget förankrats hos båtägarnas intresseorganisationer och kommer inom kort att skickas ut på remiss.

- Dialogen med branschen har varit positiv, säger hon.

Körkortet kommer att gälla de flesta typer av motorbåtar och får tre klasser enligt förslaget (se faktarutan här intill). Körkortet kommer att krävas för alla båtar som är längre än 10 meter och kan framföras i minst 15 knop.

Enligt uppgifter till DN kommer två undantag från kravet på Klass 1-körkort att finnas.

1. Den som fyllt 55 år när lagen träder i kraft kommer inte att behöva ta körkort.

2. Den som bor permanent på en ö som saknar bro eller reguljär bilfärjeförbindelse behöver inte körkort.

Utbildningen kommer att skötas av privata företag som ska godkännas av Sjöfartsverket men också av de som redan i dag ger skepparexamen.

- Jag tror att ett körkort på sjön kommer att ge fler som båtförare som tar ansvar för sin egen utbildning och som får teoretisk och praktisk erfarenhet innan man ger sig ut, säger Åsa Torstensson.

Tre klasser

Klass 1 krävs för att framföra en båt som är över tio meter lång och som kan göra 15 knop. Åldersgränsen för Klass 1-kortet blir 15 år.

Klass 2 kommer också det att ha en 15-årsgräns. Det ska gälla för båtar med en längd på 12 meter eller längre och med en bredd på minst fyra meter. Detta är vad som i dag omfattas av skepparexamen.

Klass 3 krävs för alla båtar med en högsta fart på mer än 30 knop. Åldersgränsen föreslås bli 18 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.