Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Beatrice Ask kommenterade fejkad nyhet

Justitieminister Beatrice Ask kritiseras för ett inlägg på sin Facebooksida där Ask kommenterar en satirisk artikel om marijuana som att den vore äkta.

Artikeln påstod att 37 människor dött i Colorado bara under den 1 januari efter det att det blivit lagligt att köpa och använda marijuana i den amerikanska delstaten. Något som fick justitieministern att reagera:

”Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls”, skrev Ask på sin Facebooksida intill en skärmdump av filmen från sajten Daily Currant.

På bilden syns en man liggande på rygg och under honom rubriken ”Marijuanaöverdoser dödar 37 i Colorado under den första dagen med nya lagen”.

Som källa angav sajten Rocky Mountain News i Denver, en tidning som lades ned 2009.

Artikeln var inte äkta och det finns inga rapporter om dödsfall i Colorado sedan marijuana tilläts säljas fritt. I en lång rad twitterinlägg har Ask kritiserats för att ha kommenterat den fejkade nyheten.

Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus bekräftar att justitieministern gjort inlägget och att hon senare förtydligat detta med att skriva till några ord i inledningen av sin kommentar:

– Justitieministern har förtydligat sitt inlägg sedan hon fått kritik från bland annat drogliberalt håll med ”Dumt och sorgligt i satirform”, säger han.

Han kan dock inte säga om Ask verkligen trodde på den fejkade nyheten eller inte.

I en artikel i Huffington Post från i september förra året påstås att det inte finns några dödsfall relaterade direkt till bruk av marijuana. Andra uppgifter talar om att bruk av marijuana kan ge tiotusentals dödsfall om året, skriver Mail Online, och en undersökning publicerad i The Lancet 2009 visar på allvarliga effekter på hälsan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.