Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bebis född i bil efter att BB i Sollefteå stängt

Other: TT

23 dagar efter det att BB i Sollefteå stängde skedde den första bilförlossningen. Mötande ambulans hann inte fram innan flickan var född.

I går klockan 10.07 föddes en flicka på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Mamman beskriver i ett öppet inlägg på Facebook det inträffade som en mardröm med känslor av otrygghet och panik. ”Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång”, skriver hon.

Både mamman och flickan mår enligt uppgift bra.

Protesterna mot stängningen av förlossningsavdelningen i Sollefteå har varit starka. Gravida tvingas nu i vissa fall resa mer än 20 mil för att föda på sjukhus, och sjukhuset har inför beslutet bland annat ockuperats av länsbor.

Som ett svar på oron hos blivande föräldrar startade ABF en kurs i bilförlossning, vilket blev en världsnyhet. I samband med att nyheten spreds bad P4 Väst sina lyssnare att dela med sig av sina upplevelser av att föda barn i bilar. En av dem som svarade var Åsa Enarsson, som födde dottern Alice i bilen på en parkeringsplats utanför Foss kyrka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.