Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bedragare skickar mejl från Carl Bildts adress

I ett mejl som ser ut att komma från Carl Bildts privata mejladress ber den tidigare utrikesministern om pengar.

Mejlet har bland annat skickats till flera journalister.

På Twitter kommenterar Bildt händelsen: ”Jag behöver ingen hjälp med pengar. Kommer att rapportera det till polisen.”

Mejlet skickades från en adress som DN tidigare haft kontakt med Carl Bildt genom under hans tid som utrikesminister.

Det står bland annat att: "Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. jag behöver 1350 pund" och "De gav mig ett temporärt pass vid ambassaden så det är inget problem, om du har pengar kan du skicka dem via den västra unionens kontor och inom 20 minuter borde de vara framme. Jag kan skicka detaljerna för hur fonderna kan skickas till mig".

På sitt engelska twitterkonto skriver Carl Bildt:

– Någon har tydligen kapat mitt mejlkonto. Jag är inte på Cypern, och jag behöver ingen hjälp med pengar. Kommer att rapportera det till polisen.

 

UD Press bekräftar att den tidigare utrikesministern använde mejladressen under sin tid på UD.

Mejlet har skickats till flera journalister, bland annat på DN, Aftonbladet och Sveriges Radio, men även till Hans-Christian Hagman på Utrikesdepartementet. Han säger till DN att han inte känner till att detta hänt tidigare:

– Vi får be våra IT-experter att titta på det här omedelbart, säger han.

På UD känner man inte till att den tidigare utrikesministerns mejl skulle vara kapad.

– Vi har inte fått några uppgifter om det. Jag har svårt att tro att vi får det eftersom han inte jobbar här längre, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

Robert Malmgren är en av Sveriges främsta experter på IT-säkerhet. Han är väl bekant med det mejl som nu skickas från Carl Bildts mejladress.

– Det där bedrägeriet har varit runt ett tag. Det är ett känt djävulskap som många blivit drabbad av. Det är ett klassiskt bedrägeri, man försöker sko sig på att någon vill hjälpa till. Det är inte bra om någon i hans ställning drabbats av det, det är bara att beklaga.

Han säger att Carl Bildt troligtvis smittats genom att ha klickat på en länk med skadlig kod, eller genom att själv ha mottagit ett mejl med skadlig kod.

– Jag tror inte det är en person som sitter och hackar honom, utan det sker automatiskt via ett program. Det plockar uppgifter från hans adressbok och skickar mejlet till alla där.

Enligt Robert Malmgren är det inte säkert att det här innebär att någon obehörig nu har full tillgång till Carl Bildts mejlkonto.

– Inte per automatik. Men liknande typer av skadlig kod kan innebära det. Det här borde vara en ögonöppnare för alla om att man måste vara försiktig på nätet.

Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare, tror inte heller att Bildts mejl har blivit hackad eller kapad. Den som svarar på mejlet kommer till ett "email-konto".

– Det här görs enkelt via olika tjänster på nätet. Det finns ingen säkerhetskontroll på avsändande mejladress, säger han.

Urvalet av mejladresser som fått det falska mejlet tror von Braun beror på att bedragaren tagit reda på vilka personer och redaktioner Bildt skulle ha kunnat vara i kontakt med.

– Man kan ju enkelt söka igenom artiklar där Bildt svarat på frågor via mejl. Man är smartare och mer förfinad när man begår it-brott i dag, jämfört med för några år sedan. Men konceptet är detsamma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.