Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Befolkningen ökar kraftigt i Sverige

Vi blir allt fler på Sveriges gator.
Vi blir allt fler på Sveriges gator. Foto: Jonas Lindkvist

Om fyra år har Sverige drygt 300.000 fler folkbokförda invånare än vad som beräknades för några månader sedan. Det visar en specialprognos som SCB har gjort åt regeringen.

Det är en prognos med flera frågetecken som regeringskansliet nu har på sitt bord. En sak är dock säker: befolkningen ökar kraftigt de närmaste åren.

Den kraftiga flyktingströmmen till Sverige har tvingat Statistiska centralbyrån, SCB, att revidera sin prognos från i maj rejält. Om fyra år är vi cirka 306.000 fler folkbokförda personer, det vill säga med uppehållstillstånd, än vad SCB siade om i maj. De här siffrorna bygger på Migrationsverket senaste prognos, som kom i oktober.

– Eftersom det är en väldigt oviss situation nu är det här osäkra uppgifter. Ingen vet hur många flyktingar som söker sig hit framöver. Vi vet inte heller hur utvandringen kommer att se ut. De som kommer som flyktingar nu kan i högre eller lägre grad utvandra än vad asylgrupper tidigare har gjort, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

SCB:s beräkningar sträcker sig fram till år 2021. Då kommer det att finnas 8–10 procent fler 19–21-åringar i Sverige än vad SCB trodde i maj i år.

– Den andra gruppen som ökar mest är 28–29-åringar. Båda dessa grupper är då cirka 10.000 fler än vad vi skrev i majprognosen, säger Lena Lundkvist.

Lena Lundkvist har sett många exempel på påståenden om att dagens asylinvandring leder till ett stort överskott på män i Sverige:

– Det kommer att bli ett överskott på män, men det är det redan i dag. Samtidigt ska man konstatera att det normalt sett är fler män än kvinnor som invandrar hit, men att det också är fler män än kvinnor som utvandrar. Tittar man på hela befolkningen som är född utomlands så består den av fler kvinnor än män i dag.

År 2021 kommer det att vara 107 män per 100 kvinnor i de parbildande åldrarna 21–30 år, jämfört med 106 per 100 i majprognosen.

– I de yngre åldrarna, som är framtidens parbildare, blir mansöverskottet större, men det är ändå ett mindre mansöverskott än vad det är i parbildande åldrar i många delar av Sverige i dag, säger Lena Lundkvist.

I februari kommer Migrationsverkets nästa prognos om antalet asylsökande.

Fakta.BefolkningsprognosSCB:s

Fakta. Befolkningsprognos

SCB:s årliga befolkningsprognos kom i maj. I den nya specialprognosen skrivs befolkningsökningen, enbart personer som är folkbokförda (har uppehållstillstånd), upp med 62 294 personer år 2017, befolkningen blir då totalt 10 238 957 personer.

År 2018 skrivs prognosen upp med 171 810 personer, total befolkning 10 468 607 personer.

År 2019 skrivs antalet upp med 305 389 personer, till totalt 10 709 712 personer.

Källa: SCB

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.