Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Begärs häktad för mord på tvååring

Våld riktat mot små barn ökar. I år har 1.251 fall av misshandel av barn mellan 0–6 år anmälts till Brå – 15 procent fler än samma period i fjol. På fredagen häktades en man misstänkt för mordet på en tvåårig pojke.

– Vi vet inte hur vanligt barnmisshandel är och det kan vara oerhört svårt att ställa den rätta diagnosen, säger Olof Flodmark, professor i neuroradiologi vid Karolinska institutet.

Det var i måndags som en svårt skadad tvåårig pojke fördes med ambulans till sjukhus, där han senare avled. En 24-årig man, som är en nära anhörig till pojken, har häktats vid Linköpings tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Via sin advokat medger han att han utövat visst våld mot pojken. Mannen nekar till mord och dråp och erkänner sig enbart skyldig till misshandel av normalgraden.

– Det har inte förekommit några tillhyggen men jag vill inte gå in på närmare vilken typ av våld pojken har utsatts för, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund, till TT.

Anmälningar om våld och misshandel mot barn ökar. Siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att polisen fick in 15 procent fler fall som rör misshandel av små barn i år jämfört med samma period i fjol. Ofta är det någon närstående – mamma, pappa, en släkting eller en styvförälder – som är förövaren.

– Många utredningar läggs ned eftersom barnet är för litet att berätta för hur det har gått till. Grov misshandel av små barn är väldigt ovanligt och särskilt fall med dödlig utgång är sällsynta, säger Christian Diesen, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

24-åringen ska nu genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7 utredning. Åtal ska vara väckt senast den 30 juli.

– Det finns bara förlorare i ett sådant här ärende. Det är förskräckligt för honom, för barnets anhöriga, för alla, säger Britt-Louise Viklund.

Ett av de största problemen för läkare är att upptäcka om det rör sig om misshandel eller en naturlig dödsorsak när ett litet barn skadas. När det handlar om spädbarn blir det ännu svårare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.