Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Behovet ökar av imamer på sjukhus

Sjukhusimamen Tahir Akan och Alam träffas regelbundet för att för att prata om Gud, acceptans och tålamod.
Sjukhusimamen Tahir Akan och Alam träffas regelbundet för att för att prata om Gud, acceptans och tålamod. Other: Fredrik Funck

Det finns en stor efterfrågan på sjukhusimamer enligt SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund. Den senaste tidens flyktingmottagning beskrivs som en anledning till det ökade trycket.

Sjukhusimamer kan förklaras som den muslimska motsvarigheten till kristna sjukhuspräster. Muslimska medarbetare som inte är imamer kallas för sjukhuskoordinatörer och de har i uppgift att förstärka samarbetet mellan sjukhusen och de muslimska föreningarna i Sverige. År 2006 anställdes den första sjukhusimamen på Skaraborgs sjukhus i Skövde och sedan dess har det utökats till tolv muslimer som arbetar med andlig vård på sjukhusen.

– Det finns ett väldigt stort behov och efterfrågan från folk som önskar hjälp från oss. Vi får många uppdrag och det blir mer och mer varje dag, säger Tahir Akan som arbetar halvtid som sjukhusimam i Stockholm.

SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund, har bland annat i uppgift att ge statliga bidrag till den andliga vården i Sverige. De håller med om att det finns ett stort behov av sjukhusimamer. Senaste årens flyktinginvandring från länder med muslimsk majoritet beskrivs som en förklaring till att efterfrågan har ökat.

– Församlingarna märker av ett starkt tryck. I och med de ökade flyktingströmmarna söker sig människor dit som har behov av stöd för att bearbeta vad man har varit med om. Tidigare uppstod det ofta situationer där patienter eller närstående efterfrågade kontakt med en muslimsk företrädare, säger Gunnel Andréasson, handläggare för andlig vård inom sjukvården på SST.

Läs även: ”Religiös guidning är viktig för att ge hopp”

De statliga bidragen till andlig vård inom sjukvården har nästan fördubblats sedan 2010, från cirka fem miljoner kronor till knappt tio miljoner kronor år 2017. I 2018 års budgetunderlag för SST föreslås ytterligare ökning med en halv miljon kronor. Det statliga stödet som förmedlas via SST utgår totalt till cirka 70 tjänster i olika trossamfund för andlig vård.

– Det handlar både om att utöka med fler tjänster och att koordinatörerna på fler orter går från tjänster på 25 procent till minst 50 procent. Men en stor del av bidraget går även till utbildning av medarbetare om den andliga vården i sjukvården, säger Gunnel Andréasson.

Förra året utökades antalet imamer med halvtidsanställning på sjukhusen. Från att det bara har funnits en sjukhusimam och flera sjukhuskoordinatörer som arbetade 25 procent till tre imamer med halvtidsanställning. I dag finns det sjukhusimamer i Skövde, Göteborg och Stockholm.

– Det handlar inte om att en företrädare från en församling ska besöka sina egna sjuka. Den andliga vården inom sjukvården handlar snarare om en service för de som inte har etablerade kontakter. Det kan till exempel vara personal på sjukhusen som behöver råd i möte med muslimska patienter eller om någon patient har hamnat på ett sjukhus långt hemifrån och vill prata med en muslimsk företrädare, säger Gunnel Andréasson.

Enligt en rapport från Röda korsets högskola visar var tredje nyanländ från Syrien påtagliga problem med depression och ångest.

Fakta.Andlig vård

  • Enligt en likvärdighetsprincip inom vården ska sjukvårdspersonalen visa likvärdig respekt för alla religiösa uppfattningar och kunna förmedla kontakter med företrädare för den andliga vården.
  • ISR, Islamiska samarbetsrådet, är en paraplyorganisation för olika muslimska riksorganisationer. De står bakom sjukhuskoordinatörer för den muslimska anliga vården.
  • SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund, är en statlig myndighet som har i uppdrag att ge stöd till olika trossamfund i Sverige (inte till Svenska kyrkan). En central uppgift är att fördela statens bidrag till bidragsberättigade trossamfund.
  • För 2017 beräknas det delas ut 9.750.000 kronor i bidrag för den andliga vården.

Källa: SST

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.